Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De persoonlijke MBA - 'Lessen die direct toepasbaar zijn'

In 500 pagina's net zo veel leren als in jaren studie? Josh Kaufman doet een poging om het mogelijk te maken met zijn boek De persoonlijke MBA. En niet onverdienstelijk!

Henk Jan Kamsteeg | 20 september 2021 | 2-3 minuten leestijd

Wat is dat toch met die business schools dat de ene na de andere auteur stelt dat opdoen van kennis sneller en zeker goedkoper kan. Met Ben Tiggelaar deed ik het in een dag, Donald Miller nam mij met zijn online Business Made Simple University in 60 dagen (van circa 15 minuten per dag) door de belangrijkste materie en Josh Kaufman had aan circa 500 pagina's genoeg om mij een heuse businessopleiding te geven. Ik was in twee weken klaar.

Volgens marketinggoeroe Seth Godin mogen studenten die worden afgewezen voor Harvard-universiteit zich gelukkig prijzen. ‘Ik kan mij niet voorstellen hoe studeren voor een MBA een beter gebruik is van iemands geld en tijd dan de combinatie van praktijkervaring en het lezen van zo'n dertig of veertig boeken.' Een boute uitspraak, maar heeft hij ongelijk? Of zoals ik zelf nog wel eens gekscherend zeg: Lees drie a vier boeken over een onderwerp en je bent een expert. Daar heb je dus geen dure studie voor nodig. Hoe leuk mijn studententijd ook was, ik heb meer geleerd van de praktijk en de boeken die ik na mijn studie las.

Nu dus ook weer van De persoonlijke MBA van Kaufman. In korte, goed leesbare hoofdstukjes (blogs eigenlijk), neemt hij ons mee langs onderwerpen als waardecreatie, marketing, financiën, werken met anderen en begrip van systemen. En eerlijk: in elk blog zitten lessen die in de praktijk direct toepasbaar zijn. 

Als groot voorstander van het principe Keep it Short and Simple (KISS) word ik blij van de benadering van Kaufman. Door hoeveel boeken heb ik me niet heen geworsteld omdat de auteur zelf de draad van zijn uitgedokterde model leek te zijn kwijtgeraakt! Of waarin schrijvers menen met dure termen indruk te moeten maken. Niets van dat alles bij Kaufman. Niet dat hij geen ‘managementtaal' gebruikt (in de lijst met terminologie staan circa 350 termen!), maar hij legt ze stuk voor stuk goed leesbaar uit.

Kortom: kan de volgende woorden van Kaufman alleen maar beamen: ‘In plaats van je tijd en zuurverdiende geld te verspillen aan het leren van gedateerde theorieën waar je in je latere leeftijd waarschijnlijk niets aan hebt, kun je je tijd en energie beter steken in zelf leren wat je nodig hebt om succesvol te worden.' Zoals het lezen van De persoonlijke MBA, zou ik eraan willen toevoegen. 

En om studenten niet geheel te ontmoedigen: Je zult vast het een en ander opsteken van je studie. En vooral veel lol hebben in de avonduurtjes! Vergeet alleen niet af en toe een goed businessboek erbij te pakken!

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden