Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

New female leader - 'Een actueel boek'

‘Sluit je ogen. Denk aan een leider. Wie of wat zie je?' Grote kans dat dat het stereotype beeld is: een man (wit, middelbare leeftijd, pak-met-stropdas). Dat moet toch echt veranderen, maar hoe? ‘Fix the women' of ‘fix the system'?

Liesbeth Tettero | 16 juli 2021 | 3-4 minuten leestijd

Caroline Glasbergen breekt in New Female Leader een lans voor het tweede: we hebben dringend een nieuwe definitie nodig van leiderschap. Zodat het antwoord op de vraag waarmee deze recensie begint (afkomstig uit het boek overigens) een kleurrijker beeld oplevert. En vrouwen kunnen daar actief aan bijdragen. Glasbergen helpt daarbij met, zoals de ondertitel luidt, ‘het handboek voor nieuw leiderschap vanuit je eigen waarden'.

New en female
Voor Glasbergen van start gaat, duikt ze eerst in twee van de drie woorden uit de titel van het boek. ‘New' gaat over nieuwe definities van leiderschap (en dus niet alleen met masculiene kwalificaties) en op de snel veranderende wereld, waarin andere, nieuwe eisen aan leiderschap gesteld worden. ‘Female'? Verrassend genoeg stelt Glasbergen dat vrouwelijk leiderschap niet bestaat. Er is alleen leiderschap, in verschillende vormen. En daar heeft ze natuurlijk volkomen gelijk in. Maar aangezien het aantal vrouwen in leiderschapsposities nog flink achterblijft, staan zij toch centraal in dit boek. ‘Leaderhip' zou kennelijk voor zich moeten spreken, maar dit boek is niet alleen geschikt voor vrouwen met een leidinggevende functie. Persoonlijk leiderschap is tenslotte breder dan dat.

3C's als rode draad
Tijdens een stilteretraite bedacht Glasbergen het 3C-model dat als basis voor het boek dient: Clarity, Connection en Community. Clarity biedt helderheid over een aantal definities, bijvoorbeeld over feminiene en masculiene kwaliteiten in relatie tot ‘vrouwelijk' leiderschap en het imposter syndrome (het idee dat je ieder moment door de mand kunt vallen omdat anderen doorhebben dat je niet goed genoeg bent). Maar ook over jouw eigen waarden en talenten en drijfveren. Connection gaat vooral over verbinding met jezelf. Met je bewustzijn, je intuïtie, je lichaam en je stem. Zweverig? Glasbergen vindt van niet: zelfbewustzijn is een belangrijk onderdeel van authentiek leiderschap. En Community bepleit dat je het niet alleen hoeft te doen. Dit deel gaat over het belang van rolmodellen, support van het thuisfront en nut en noodzaak van coaching. Op de valreep vult Glasbergen haar model overigens nog aan met de C's van Courage en Compassion.

Actueel, praktisch en inspirerend
New female leader is een actueel boek, met voorbeelden uit de actualiteit en input uit recent verschenen literatuur. Belangrijke peiler onder dit boek is bijvoorbeeld ‘Why do so many incompetent men become leaders' van Tomas Chamorro-Premuzic, die stelt dat er vanzelf meer vrouwen aan de top komen als we een betere definitie, impliciet en expliciet, hebben van wat leiderschap is. De middelmatige, incompetente mannen vallen dan vanzelf af. Het is een praktisch boek, het staat vol met reflectieopdrachten om wat je leest op jezelf toe te passen. En het is een inspirerend boek, niet in de laatste plaats door de vele bijdragen van inspirerende vrouwen (en vooruit, twee mannen) die hun ervaringen en inzichten delen. Van Sigrid Kaag tot prins Constantijn. Het boek is mooi vormgegeven en leest lekker weg, hoewel van mij veel Engelse termen niet hadden gehoeven. De 3C's klinken lekkerder in het Engels, maar joy is gewoon vreugde, toch? Tot slot: New female leaderschip is ook meer dan een boek: bij een overzicht van de sprekers staat niet alleen een korte beschrijving, maar ook een QR-code naar extra informatie en podcasts op de website. Al met al een boek om de komende zomerperiode prima mee door te komen!

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden