Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Paradijsvogels - 'Een leerzaam boek, dat lekker leest'

Hoe kun je succesvol leidinggeven aan technische experts (of Paradijsvogels zoals de schrijver Eric Kuisch ze in zijn boek noemt)? Dit is een heel speciale tak van sport.

Jan Hoogstra | 22 april 2021 | 2-3 minuten leestijd

Eric Kuisch heeft op basis van zijn ervaringen, in met name de telecomsector, zeven wijze lezen opgedaan die hij met ons wil delen in Paradijsvogels, succesvol leidinggeven aan engineers, developers en ICT-specialisten.

Wat zijn nu eigenlijk Paradijsvogels? Eric Kuisch beschrijft ze in zijn boek als technische experts, die gefocust zijn op technologische ontwikkelingen en geen oog hebben voor context, omgeving en financiën. Zij weten heel veel van een product, vaak meer dan hun manager. Daar zit ook gelijk de uitdaging van de manager, hoe stuur je een dergelijk team aan en geef je voldoende ruimte aan de ‘echte' paradijsvogels die je als organisatie een technologische voorsprong kunnen geven.  

De schrijver geeft hiervoor 7 lessen zoals hij deze in zijn vele jaren bij telecomorganisatie heeft opgedaan. Zo is hij CTO geweest van KPN en bij Vodafone in Duitsland. In zijn boek beschrijft hij bij enkele lessen. Praktijkvoorbeelden maken iedere les herkenbaar. Enkele van deze lessen zijn:

Bied een podium:

Bied de paradijsvogels ruimte op een podium, zodat hun technische expertise erkend wordt. Vaak zijn ze daar niet goed in, waardoor jij als ICT-manager in de bres moet springen
Schets de bigger picture: Paradijsvogels zijn gericht op hun product, expertise. Zij zien niet het totaalplaatje, daar kom je als ICT-manager weer in beeld. Met een goede uitleg en toelichting krijg je ze mee in het overall plaatje waardoor hun technologische kennis nog beter ingezet kan worden.
Wees dienstbaar: Oneerbiedig ben je als ICT-manager of leidinggevende dan iemand die koffie haalt en lunch verzorgt. Alles om de experts maar hun werk te laten doen. De schrijver geeft daar een mooi voorbeeld van, waarbij ethical hackers proberen om een hack op te lossen. Hun leidinggevende regelt alles er om heen, behalve de inhoudelijke kant van het werk, dat doen ze zelf.
Neem bijles, zonder schaamte: Geneer je niet dat je minder weet dan je medewerkers en laat hen je bijspijkeren (wel met een tijdslimiet, anders krijg je te veel detailkennis)

En zo geeft hij nog enkele lessen. Ze zijn vaak herkenbaar en komen neer op het onderwerp Respect, heb respect voor hun kennis en laat ze in hun waarde. Daarmee kun je paradijsvogels tot ontplooiing laten komen en maximaal rendement hebben van hun kennis.

De schrijver eindigt het boek met een epiloog, gericht aan de paradijsvogels zelf. Hij geeft hier enkele survivaltips en adviezen. In de context van dit boek begrijp ik dit stuk niet helemaal, de doelgroep zal met name de managers van deze paradijsvogels zijn.

Paradijsvogels, succesvol leidinggeven aan engineers, developers en ICT-specialisten is een leerzaam boek, dat lekker leest. De voorbeelden zijn herkenbaar, de rode draad (respect) ook. In het boek staan enkele tips die ik in mijn dagelijks werk zeker kan en zal toepassen, met name over het volgen van bijles en het geven van persoonlijke waardering.

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft na zijn opleiding Bedrijfseconomie meer dan 25 jaar ervaring opgedaan als IT-adviseur en IT-auditor bij enkele grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging. Daarbij heeft hij gezien dat de mens in informatiebeveiligingstrajecten de succesbepalende factor is.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden