Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Stevig staan in intense situaties - 'Een waardevolle toevoeging'

‘Embodied Learning', een woord dat ik op steeds meer plaatsen lees en tegenkom. Wat is dit nu precies? En hoe kun je stevig staan leren in een boek? Hoe vertrouw je in intense situaties op je lichaam? Wat betekent dit?

Renée Braken-Krol | 21 april 2021 | 2-3 minuten leestijd

Paula Kolthoff werkt al ruim 30 jaar als trainer, (team-)coach en adviseur. Ze is gespecialiseerd in lichaamsgericht leren over leiderschap. Hierin versterkt zij professionals (coaches, leidinggevenden en organisatie-adviseurs) en organisaties op het gebied van innovatief leiderschap en collectief leren. Hiervoor gebruikt zij de afstemming van lichaam en geest als de basis.

Kolthoff beschrijft aan de hand van Embodied Presence het aanwezig zijn in lichaam en geest bij situaties. En hoe je stevigheid kan ontwikkelen door intensiteit, wat voor stress of geluk kan zorgen. Stress diept ze nader uit in hoofdstuk 2. En hoofdstuk 3 biedt vier poorten naar balans. Dit zijn een ontspannen lichaamshouding, een rustige adem, open zintuigen en bewustzijn van ruimte. Deze vier poorten vormen de rode draad van het boek.

Heel krachtig vind ik hoofdstuk 4, waarin Kolthoff de drie assen van leiderschap beschrijft. En juist daar waar ik de theorie ietwat beperkt vond, verwees het boek naar ondersteunende mp3 oefeningen. Hierin ervaar je de drie assen door de oefening. Kolthoff begeleidt hierin een lichaamsbewustzijnsoefening van de drie assen. Tijdens het thuiswerken heb ik dit meermalen mogen ervaren en het werkt echt. Door je bewust te zijn van de assen, voel je hoe je lichaam in overleggen reageert. En hoe je stevigheid op een as kan versterken.

Kolthoff beschrijft hoe je kunt luisteren naar je lichaam, met een uitgebreide lijst van lichaamssensaties. Dit kan je helpen voor bewustwordingen van lichaamssensaties. Ook het luisteren naar anderen en bewust inzetten van stiltes is een krachtig instrument. Wat ik persoonlijk heel waardevol vond, was Embodied Feedback geven. Waarin je in je feedback benoemt wat dit met je lichaam doet. Dan komt het nog krachtiger bij de ander over.

Juist in deze tijd, van het werken op afstand, elkaar niet fysiek ontmoeten, continue verandering, is er behoefte aan nieuw leiderschap, schrijft Kolthoff. Leiders die staan voor verbinding, gevoel inzetten en aanvoelen  wat het totaal vraagt in de situatie voor iedereen, inclusief de leider zelf.

Het is een overzichtelijk boek, aansprekend lettertype, ruim opgezet, prettig leesbaar. Duidelijke kaders met opdrachten en inzichtvragen aan het einde van elk hoofdstuk en met korte passages van aansluitende theorieën of ervaringen van Kolthoff zelf. In verschillende hoofdstukken word je verwezen naar de mp3 files, die de theorie krachtiger maken, zoals ontspanningsoefeningen, Embodied Feedback, stap voor stap om je te laten ervaren hoe je naar je lichaam kan luisteren en deze kan inzetten.

Als kind spreek je je gevoel uit, handel je naar je gevoel, en voor mij was dit wat naar de achtergrond gegaan door alle theorieën en rationele kennis die je opdoet tijdens de studies. Dit boek laat je letterlijk ervaren hoe het is om met je lichaam te werken en bewust te zijn van de signalen die je krijgt, die je veel meer informatie geven dan je brein. Wil jij als coach, of organisatie-adviseur of leidinggevende je gevoel inzetten in je werk, dan is Stevig staan in intense situaties (en de bijbehorende mp3's) een waardevolle toevoeging.

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden