Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Homo Digitalis - 'Een beknopt boekje'

Technologie is alomtegenwoordig in ons leven, of we het willen of niet. Ontwikkelingen gaan maar door, wie weet hebben we straks allemaal een slimme koelkast in huis die onze voorraad bijhoudt.

Carla Verwijs | 16 april 2021 | 1-2 minuten leestijd

In de wereld van Homo digitalis (een wereld die Digitalis heet), dient digitalisering de mens en niet andersom.  Hoe digitalisering ons meer mens maakt, lezen we in Homo Digitalis, geschreven door Thierry Geerts.

Technologie heeft ons onmiskenbaar vooruit geholpen. Toch is er bij veel mensen angst voor technologie: het kan ons banen kosten, stimuleert populistische stromingen of ontneemt onze privacy. Thierry Geerts wijst erop dat technologie in feite neutraal is; wat we ermee doen maakt het verschil.

Daardoor hebben we de impact van technologie zelf in handen. Neem onderwijs, waar Geerts veel belang aan hecht. Het onderwijs gebruikt technologie, maar verder is er niet veel veranderd in hoe en wat kinderen leren, vooral gericht op kennis opdoen. We kunnen technologie veel beter inzetten om leraren te ontlasten van kennisoverdracht, waardoor ze een coachende rol krijgen. Daarnaast hebben leerlingen vaardigheden nodig die hen helpen in het werk, zoals programmeren. Want daar is Geerts stellig over: moeten leerlingen inzicht in programmeren krijgen: ja.

Thierry Geerts is duidelijk een technologieoptimist. Ook al ziet hij nadelen en ontkent hij deze niet, hij gelooft vooral in de voordelen en mogelijkheden van technologische ontwikkelingen. Zo kan digitalisering ons welzijn verhogen, onze veiligheid vergroten en brandstoffen besparen. Deze houding is wellicht niet verwonderlijk als je bedenkt dat Geerts bij Google werkt.

Veel van de inhoud in dit kleine boekje had ik elders al gelezen. Het mooiste deel in Homo Digitalis vond ik inclusion (diversiteit), je merkt dat dit een onderwerp is dat Geerts aan het hart gaat. Hier had ik wel meer over willen lezen.

Homo Digitalis is een beknopt geïllustreerd boekje met een beschrijving van veel technologische ontwikkelingen. Je leest het zo uit. Liefhebbers van dit soort toekomstboeken, zoals de boeken van landgenoot Steven Van Belleghem, zullen echter niet veel nieuws lezen.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden