Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het oneindige spel

Het laatste boek van Simon SinekHet oneindige spel – draait om niets anders dan de mindset van bevlogen leiders.

Sandra Kok | 5 juni 2020 | 2-3 minuten leestijd

Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden laat Sinek het verschil zien tussen leiders met een eindige mindset en leiders met een oneindige mindset. Bedrijven met een voorbeeldfunctie als Microsoft, American Airlines, Apple, IBM en CSV Health worden aangehaald met verschillende leiders in de hoofdrol. Boeiend om te lezen en te leren hoe de mind werkt.

Het oneindige spel zal zeker niet in goede aarde vallen bij iedere lezer. Het zal gevoelige snaren raken en tegelijkertijd de ogen openen van medewerkers die te maken hebben met leiders met een eindige mindset. Dit zijn vaak de leiders die uit zijn op eigen gewin, op macht, op aanzien. Het gaat hen om de controle, terwijl de uiteindelijke controle bij de klant ligt. Deze leiders voeren beleid met een korte termijn visie, het snelle succes. Snel succes loopt alleen meest van tijd niet gelijk met langdurig succes.

Leiders met een oneindige mindset hebben hun focus op het vergroten van de waarde van het bedrijf. Zij hebben hun visie niet op de komende vijf jaar (of korter). Zij kijken vele jaren vooruit, stellen het belang van de klant voor hun eigen belang. Het gaat om continuïteit en duurzaamheid.

Een simpele maar absoluut interessante manier om uit te vinden hoe de mindset van leiders in een willekeurige organisatie te werk gaan is hun wijze van communiceren van prioriteiten. Wordt er begonnen met het financiële doel of de omzetdoelstelling, dan ligt daar de prioriteit. Andere doelen zijn minder belangrijk. Begint men echter met de doelstelling waar de waarde voor de klant of de belangen van het personeel in genoemd wordt, dan heeft dit prioriteit ten opzichte van de omzet. Het gevoel geven aan iemand dat zij ertoe doet, zorgt voor loyaliteit en dat levert vanuit klanten omzet op. Het kan soms wel iets langer duren, maar gaat ook langer door.

Er is moed voor nodig om een bedrijf te leiden vanuit een oneindige mindset. Het vraagt om betrokkenheid en bevlogenheid vanuit het hart. Of zoals Simon Sinek het zegt: ‘Het vereist moed om het Oneindige Spel te zien, om het doel van een bedrijf te zien als iets dat uitstijgt boven alleen maar geld verdienen.’

Een must read voor iedere (so called) leider met hart voor ‘zijn’ bedrijf.

Sandra Kok heeft na meer dan 25 jaar in het bedrijfsleven in 2010 haar vaste baan ingeruild voor het ondernemerschap. Zij begeleidt bedrijven, ondernemers en professionals bij hun profilering on- en offline. Het is haar missie om jou succesvol te laten zijn op jouw manier, persoonlijk of zakelijk.

Over Sandra Kok

Sandra Kok heeft na meer dan 25 jaar in het bedrijfsleven in 2010 haar vaste baan ingeruild voor het ondernemerschap. Ze is, samen met haar partner, actief op het speelveld van oude naar nieuwe werk-, denk- en leefstijlen met als doel huidige klantsegmenten te behouden, relaties te versterken en nieuwe doelgroepen aan te trekken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden