Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Wie niet tech is, is gezien - De 6 technologietrends die je niet mag missen

In Wie niet tech is, is gezien bespreekt Martijn Vet zes technologieën die je niet mag missen omdat ze de wereld zullen veranderen. Een preview.

Martijn Vet | 11 december 2019 | 3-4 minuten leestijd

Over technologieën als kunstmatige intelligentie, blockchain en Internet of Things doen wilde verhalen de ronde. Als je er echt iets zinvols over wilt vertellen, is het wel handig als je weet hoe ze werken en wat je ermee kunt. Kortom: Wie niet tech is, is gezien.

Rijden we over een paar jaar allemaal in onze autonome auto naar ons werk? Of zetten we thuis een VR-bril op en verblijven we in een virtueel kantoor waar robots onze beste collega's zijn en onze baas ons in cryptogeld betaalt? Zo'n vaart loopt het niet, daar is bijna iedereen het wel over eens. Maar er zijn 6 technologietrends die zo belangrijk zijn dat je ze niet mag missen:

1. Robots kunnen prima schaken, maar zijn waardeloze gesprekspartners

Robots worden steeds vaker vervangen door mensen. Ja, je leest het goed. Er zijn nu eenmaal taken waar mensen op dit moment toch echt beter in blijken te zijn. Dat neemt niet weg dat fabrieken, scholen en rechtbanken al volop gebruikmaken van robots. Maar hoe moeten we ermee omgaan? En waarom is het zo lastig om een goed gesprek met ze te voeren?

2. Dankzij data weet je meer van je klant dan de klant zelf... Als je het goed gebruikt


We produceren per minuut meer data dan in de hele periode van het begin van de mensheid tot 2010. Daarmee kunnen we klanten aanbiedingen op maat leveren, voorspellen of mensen ziek worden en sportprestaties verbeteren. Wel is het zaak om die big data op de juiste manier te combineren zodat de conclusies ook echt hout snijden. En de privacywaakhond ligt op de loer.

3. Computers stellen betere diagnoses dan mensen en dat is helemaal niet erg

Kunstmatige intelligentie (AI) is dankzij de enorme rekenkracht van computers weer helemaal hot. Geef een systeem eindeloos veel voorbeelden en het kan net als wij mensen patronen ontdekken, soms zelfs beter dan wij. Dat kan bijvoorbeeld in de zorg of bij de Belastingdienst. Mensen kunnen intussen minder saai werk doen en in de gaten houden of slimme algoritmes ook echt tot de juiste conclusies komen en niet discrimineren.

4. Blockchain? Daar hebben we het over een paar jaar niet meer over

De bitcoin zou ons financiële stelsel volledig overhoop gooien. Dankzij de blockchaintechnologie zouden banken, notarissen en het kadaster hun deuren kunnen sluiten. Nu de eerste hysterie voorbij is, weten we wel beter. Toch wordt de technologie toegepast in de transportsector, in de handel en in de financiële sector. De kans is groot dat we dit soort projecten over een paar jaar voor lief nemen en het helemaal niet meer over blockchain hebben. Maar een beetje inzicht in de technologie is nooit weg.

5. Er zijn meer slimme dingen dan slimme mensen


Ooit waren het alleen computers die verbinding hadden met het internet. Na de smartphone en tablet volgden de thermostaat, de sportschoenen en de wasmachine. Het Internet of Things (IoT) grijpt langzaam om zich heen. Niet alleen in huis, maar maakt dankzij chips en sensoren onze steden veiliger en onze gezondheidszorg efficiënter. Zorgen om privacy en security zijn hier ook terecht.

6. De virtuele wereld is echt


Net als AI is virtual reality (VR) een trend die al verschillende hype-stadia heeft doorstaan. Moeten we deze ontwikkeling serieus nemen zolang we nog misselijk worden van tien minuten gamen met een VR-bril op? Zijn kleine broertje augmented reality (AR) komen we al heel regelmatig tegen. En ook voor VR zijn nuttige toepassingen. Zo kunnen artsen er operaties mee oefenen en patiënten trauma's overwinnen.

Over Martijn Vet
Martijn Vet is afgestudeerd arbeids- en organisatiepsycholoog en zelfstandig copywriter en techjournalist. Hij schrijft al 25 jaar artikelen en teksten over ICT voor uiteenlopende media. Martijn heeft een fascinatie voor de combinatie mens en machine. Een heldere tekst zonder blabla is zijn handelsmerk. Hij werkt onder meer voor Microsoft, IBM en Google en schreef eerder enkele ICT-boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden