Onnodig ingewikkeld
We hebben organisaties onnodig ingewikkeld gemaakt over de jaren heen. De meeste organisaties zijn tot in detail uitgedacht en het functioneren van de organisatie is vastgelegd in rigide functie- en procesomschrijvingen. Deze manier van organiseren maakt het niet alleen lastig om in te spelen op veranderingen in de buitenwereld, maar veel mensen vinden het bovendien onaangenaam werken in traditionele organisaties.
Dat we er als samenleving klaar voor zijn om op een nieuwe manier te organiseren staat buiten kijf. Hoe de organisatie van de toekomst er precies uit moet gaan zien is nog onzeker. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat de wereld sneller en sneller verandert. Een organisatie van de toekomst moet daar dus in ieder geval op in kunnen spelen.
Agile de heilige graal?
Ik zeg niet dat Agile het antwoord op al uw problemen is, maar het juist toepassen van elementen uit het gedachtegoed kan buitengewone resultaten geven.
Wat is een Agile organisatie precies? Wat mij betreft is een Agile organisatie een organisatie die doorheeft dat je continu moet meebewegen met wat er in de buitenwereld gebeurt. Omdat de buitenwereld continu verandert, is in de interne organisatie ook continu verandering noodzakelijk. Door een sterke focus op klantwensen weet een Agile organisatie waarheen de interne organisatie zich moet ontwikkelen.
In een Agile organisatie ligt de nadruk op samenwerking en interactie tussen mensen. Op begrijpen wat je collega’s doen en inzien dat je met elkaar iets moois realiseert. Op elkaar helpen, face-to-face samenwerken en meters maken zonder je verstikt te voelen in een bureaucratie, want daar hebben we geen tijd voor. Op minder regels en meer zelf nadenken. Op waarde toevoegen voor klanten, zonder dat je telkens toestemming hoeft te vragen aan de baas van je baas. Leiderschap bepaalt deze richting, maar stapt niet in de micromanagement-valkuil.
Het gebruik van Scrum staat niet gelijk aan de realisatie van een volledig Agile organisatie; daar is meer voor nodig. Maar de eenvoud en menselijkheid waar Scrum van uitgaat is een stap in de goede richting.
Scrum is zonder twijfel het populairste ‘Agile raamwerk’. De regels van Scrum zijn nauwkeurig vastgelegd in een bondig document van 19 pagina’s. Ik merk dat mensen de meerwaarde van Scrum inzien na het lezen van dit basisdocument, maar zij hebben veelal nog niet het gevoel dat ze echt aan de slag kunnen. De eerste reden om dit boek te schrijven is daarom het overdragen van tips, tools, en checklists die ik in de praktijk gebruik om mensen op weg te helpen als zij Scrum gaan gebruiken.
Een tweede reden om dit boek te schrijven is het overbrengen van de achterliggende psychologische mechanismen die Scrum zo goed laten werken. Met een aantal wetenschappelijke modellen geef ik bijvoorbeeld inzicht in waarom mensen werken in een scrumteam als aangenaam ervaren.
41 modellen
Het boek bestaat uit een combinatie van bestaande en nieuwe modellen. Steeds leg ik een model uit en beschrijf ik vervolgens hoe je het model kunt toepassen binnen een scrumteam. Bijvoorbeeld aan de hand van een oefening of aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
De modellen zijn overzichtelijk geordend waardoor je makkelijk waardevolle modellen voor jouw scrumrol of scrummeeting kunt vinden. Op deze manier hoop ik een bijdrage te leveren aan betere en leukere sprints voor zo veel mogelijk scrumteams.
Rik van der Wardt raakte gefascineerd door het ingewikkelde, omslachtige en weinig menselijke hedendaagse organisatieontwerp. Om samenwerken binnen organisaties simpeler en leuker te maken put hij uit het Agile-gedachtegoed, in eerste instantie door als Lean Six Sigma Black Belt organisaties en teams te helpen om zich steeds te verbeteren, en momenteel als Scrum Master en Agile Coach voor voornamelijk non-IT-teams. Hij is partner bij adviesbureau Agile Scrum Group. Het bureau richt zich op de toepassing van Agile in omgevingen buiten de IT-sector. Hij is de auteur van Het Scrum Modellenboek.
Over Rik van der Wardt
Rik van der Wardt is Agile marketeer bij Agile Scrum Group. Agile Scrum Group richt zich op non-IT-organisaties die op een flexibele, wendbare (agile) manier producten en diensten willen ontwikkelen.