Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Let's Ynnovate! - Voor doeners met lef

Innoveren is hot, maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je uit je vaste denkpatronen en stimuleer je jezelf én je collega’s om het werk op een andere manier aan te pakken?

Esther van der Storm | 31 oktober 2018 | 3-5 minuten leestijd

Esther van der Storm en Fleur Pullen ontwikkelden de Ynnovate methode, een aanpak met concrete handvatten en werkvormen om innovatie vorm te geven. Een preview.

Broedplaats

De Ynnovate methode is ontstaan vanuit de overheid. Op het eerste gezicht misschien niet de meest logische broedplaats voor innovatie, maar daardoor juist dé plek waar een gedegen aanpak hard nodig is. Als oud-ambtenaren hebben we zelf ervaren hoe moeilijk het is om te innoveren in een omgeving die daar niet op ingesteld is. Een uitdaging waar tegenwoordig heel veel organisaties tegenaan lopen in deze steeds sneller veranderende wereld.

Vastzitten

Wat maakt innoveren nu zo lastig? Eén van de essentiële dingen is dat we allemaal ongelofelijk vast zitten in onze denkpatronen. Mensen houden ontzettend van regelmaat. Het is fijn als dingen in het leven duidelijk en vanzelfsprekend zijn, want dat kost minder moeite en energie. Maar als het gaat om innoveren, houden deze vaste patronen ons juist op de gebaande paden. Het beperkt ons in nieuwe dingen uitproberen, want verandering is lastig, spannend en gewoonweg eng.

Vergadertijgers

Toen wij zelf bij de overheid werkten waren onze werkdagen redelijk standaard. We dronken koffie, beantwoordden mails, brachten veel tijd door in een vergaderhok en schreven een hoop notities en memo’s. Na een paar jaar bekroop ons echter steeds vaker het gevoel: wat levert dit nu op? Is dit de beste manier om problemen op te lossen en echte resultaten bereiken? Maken we met deze manier van werken Nederland beter? Nee dus! Einstein riep het een dikke eeuw geleden al: ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Tijd dus voor een andere aanpak. 

Leren innoveren

In ons boek Let’s Ynnovate! leggen we uit wat essentieel is om veranderingen te realiseren in je organisatie. Onze methode is gestoeld op jarenlange ervaring met innoveren bij de overheid, waarbij we meer dan 1.000 mensen hebben opgeleid tot innovatieprocesbegeleider. Ons boek is vooral een heel praktisch boek. Hoe onderzoek je wat het echte vraagstuk is? Wat voor creatieve werkvormen zijn er om jezelf én anderen uit hun vaste denkpatronen te trekken? En als je dan een innovatief idee hebt bedacht, hoe werk je dat uit en zorg je ervoor dat het ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd? We geven alvast vier tips:

1. Innovatie begint niet met een idee

De opvatting is vaak dat je alleen maar een goed idee nodig hebt. Niet wat ons betreft! Het beste startpunt voor innovatie is een probleem of een uitdaging. Iets waar je van wakker ligt. Een probleem dat schreeuwt om een creatieve oplossing. Ideeën zijn er vaak genoeg, maar de echte winst zit in het bedenken en realiseren van ideeën die een oplossing vormen voor een prangend vraagstuk. Kies dus een probleem waar je écht last van hebt en ga daarmee aan de slag.

2. Stel je oordeel uit

Misschien wel het belangrijkste is het om open te staan voor verandering: laat je oordeel even voor wat het is. Niet meteen nadenken over de realiseerbaarheid, of je laten weerhouden door onvoldoende budget. In de fase waarin je op zoek gaat naar oplossingen kan alles! Alleen dan kom je op écht nieuwe ideeën. Continu idee killers afvuren op je oplossingen werkt frustrerend en zorgt ervoor dat je er snel klaar mee bent.

3. Shuffle met die patronen

Zit jij altijd op dezelfde plek aan tafel? Neem je dezelfde route naar je werk? En ontbijt je graag met hetzelfde? Patronen zijn niet voor niets hardnekkig, want het maakt ons leven makkelijker. Maak eens een lijstje van alles wat je op de ‘automatische piloot doet’ (ja, dat is schrikken!) en kies er vijf uit die je een dag lang aanpast. En ervaar wat het verschil met je doet!

4. Gebruik een superheld

Een fantastische techniek om op nieuwe inzichten en oplossingen te komen is het inzetten van een superheld. Heb je een probleem waar je niet uitkomt? Bedenk een aantal bekende personen en vraag je af hoe zij het probleem zouden oplossen. Wat zou Madonna doen? Of Pippi Langkous? En hoe zou Donald Trump het probleem aanpakken? Gebruik die inzichten en kies er een bruikbaar én innovatief idee uit. Daar kun je weer mee verder!

Benieuwd naar nog veel meer werkvormen, manieren om innovatie te stimuleren en informatie over hoe je omgaat met dynamiek in groepen en organisaties? In ons boek Let’s Ynnovate! vind je talloze werkvormen en tips, zodat je direct zelf met de methode aan de slag kunt gaan.

Over Fleur Pullen
Enthousiast, inspirerend, nieuwsgierig, daadkrachtig en een beetje eigenwijs; dat zijn de kernwoorden van Fleur Pullen (1980). Fleur is van huis uit Bedrijfskundige (2003, Erasmus Universiteit Rotterdam). Ze ronde daarnaast met succes de Executive MBA aan Nyenrode Business Universiteit af. Haar MBA-scriptie schreef ze over de kansen van open innovatie bij de overheid. Fleur heeft met haar ruime ervaring binnen het publieke domein veel affiniteit met regelgeving binnen de (rijks)overheid. Fleur is mede-initiatiefnemer van Ynnovate, dat in 2011 werd opgericht. Via Ynnovate richt ze zich op het realiseren van innovatie en vernieuwing bij de overheid. In de afgelopen jaren heeft ze meer dan 1.000 mensen laten ervaren hoe zij zelf met innovatie aan de slag kunnen gaan in hun eigen werk en is ze direct betrokken geweest bij talloze innovatieprojecten van verschillende overheidsorganisaties. Vanuit Ynnovate is ze actief als trainer en innovatieprocesbegeleider en heeft ze meer 1.000 mensen opgeleid in de Ynnovate-methodiek.
Over Esther van der Storm

Niet lullen, maar poetsen is het motto van Esther van der Storm (1983). En dat motto doet ze graag eer aan. Esther is oprichter van innovatiebureau STORMPUNT en ruim tien jaar werkzaam als facilitator en trainer. Met duizenden sessies op de teller - offline, online en hybride - weet ze als geen ander hoe je een groep in de creatieve flow brengt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Fleur Pullen, Esther van der Storm
Let's Ynnovate!
Fleur Pullen, Esther van der Storm
Let's Ynnovate!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden