Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Achtergrond

Kalenders: inspiratie van dag tot dag

Volgens de kalender van de Maya’s zou de wereld op 21 december 2012 ten einde zijn gekomen. Dat is dus niet gebeurd. Een voorbode was eigenlijk al de verkoop van kalenders voor 2013. Die zette als altijd krachtig in en ging vervolgens gestaag door! Om het heuglijke voortbestaan van de wereld te vieren, leggen we vier scheurkalenders langs de meetlat. Twee bewezen succesverhalen, te weten de (beroemde) Coachingskalender, en de (even beroemde) Inspiratiekalender van Covey. En daarnaast twee nieuwe uitgaven met een veelbelovende insteek: de Complimentenkalender en de kalender Over win en groei.

Justin van Lopik | 17 januari 2013 | 5-7 minuten leestijd

Een ding kunnen we u vast verklappen: Alle besproken kalenders scoren even goed op het aantal dagen. De verschillen zitten in de eerste plaats in de invalshoek, maar die zijn uiteraard duidelijk. De Coachingskalender gaat over coachen, Over win en groei over persoonlijke groei. We gaan daarom kijken naar andere factoren. In de eerste plaats naar variatie, want 365 dagen alleen een aforisme is weinig verheffend. Daarnaast kijken we naar de mate waarin de kalender inspiratie biedt. Daarbij speelt originaliteit een rol, maar ook de opzet en het soort verhalen en achtergrondinformatie dat geboden wordt. Tot slot kijken we naar het how-to gehalte. Hoe gemakkelijk brengt u de stof uit de kalender in de praktijk?

Coachingskalender 2013 - Scheur je los in 2013 - Marijke Lingsma, Aty Boers
De top 20 van Managementboek wordt in het najaar al meer dan tien jaar gedomineerd door de Coachingskalender van Marijke Lingsma en Aty Boers. Dat is niet vreemd want de Coachingskalender heeft veel eigen stof en leunt minder op werk van derden dan andere kalenders doen. Aty Boers en Marijke Lingsma zitten niet stil op coachingsterrein, beide auteurs hebben een oevre op hun naam staan en schreven in 2012 een boek over het onderwerp. Daarnaast hebben ze een bloeiende praktijk. Genoeg bronnen dus voor origineel en eigen materiaal. Gezien het langdurige succes is het niet vreemd dat deze kalender het meest uitontwikkeld is. Naast een bureaustandaard wordt de Coachingskalender geleverd met een digitale versie, die u in staat stelt de oneliners zonder kopieerapparaat te delen en er is een app voor uw mobiele telefoon. Daarnaast is de Coachingskalender dubbelzijdig bedrukt. Op de voorzijde krijgt u elke dag een (vaak humoristisch) aforisme, gezegde of citaat, waarna Lingsma en Boers op de achterzijde de diepte opzoeken. Ze geven anekdotes, zienswijzen methoden en handreikingen op het gebied coaching, social media en overtuigingskracht. Daarnaast is er een heus Alfabet van het Losdenken, met recepten waarin Lingsma en Boers hun zienswijze op luchtige wijze neerzetten. De Coachingskalender staat kortom, zoals ieder jaar, bol van de inzichten en inspiratie.

Variatie: Hoog
Inspiratie: Hoog
How-to: Gemiddeld

Complimentenkalender 2013 - Frank van Marwijk
Er staan niet veel kant-en-klare voorgekookte complimenten in de Complimentenkalender 2013 van Frank van Marwijk. Volgens de auteur is een goed compliment immers gericht, specifiek en op maat. Wat u wel krijgt in deze kalender zijn talloze redenen en aanleidingen om uw medewerkers of collega’s te complimenteren, toegespitst op een scala aan realistische praktijksituaties. Daarnaast schotelt Van Marwijk ons een selectie voor uit onderzoeken die naar positieve waardering zijn gedaan. Bovendien krijgt u handreikingen met betrekking tot de vorm van uw complimenten. Het maakt nogal uit of je zegt: ‘Ik ben blij dat je het op tijd afhad’ in plaats van ‘Ik ben blij dat je het niet te laat inleverde.’ Ook de timing van complimenten passeert de revue. U hoeft niet te wachten op resultaat voor u tot complimenteren overgaat. Juist als een project nog loopt is het goed om mensen te waarderen voor hun inzet en voor wat ze doen. Dit alles is, hoe kan het ook anders, gelardeerd met de nodige citaten en aforismen over complimenteren. De Complimentenkalender 2013 is kortom een geslaagde kalender met een nieuwe en originele invalshoek.

Variatie: Gemiddeld
Inspiratie: Gemiddeld - Hoog
How-to: Hoog

Over win & groei - Jan Schouten, Willem Schouten
De Over win & groei kalender van Jan Schouten en Willem Schouten doet zijn naam eer aan. Deze kalender is volledig gericht op persoonlijke groei, en belicht dat thema vanuit een scala aan invalshoeken. De kalender is niet heel humoristisch, maar staat wel bol van de échte inspiratie en reflectie. De voorbeelden en verhalen zijn zeer gevarieerd en origineel. Neem bijvoorbeeld het verhaal over de uitvinder van het schaatspak. Deze autodidact was zo eigenwijs om – tegen de heersende paradigma’s in – te schaatsen in een strak pak. Hij werd weggehoond maar op zijn 47ste werd hij 8ste op de Olympische Spelen. Ook maakt u onder meer kennis met een blinde portretschilder en de enige sporter die ooit de 5 kilometer, de 10 kilometer én de marathon won. Daarnaast bevat de kalender QR-codes met links naar documentaires en speeches van en over de geciteerde beroemdheden, zodat verdieping voor het grijpen ligt. De Over win & groei kalender is verder twee-zijdig. U krijgt elke dag een citaat of aforisme van bekende en minder bekende figuren uit verleden en heden. Achterop volgt dan de verdieping in de vorm van anekdotes of een beschouwing van een expert. De energie en het optimisme dat deze kalender uitademt is tot slot opvallend.

Variatie: Hoog
Inspiratie: Hoog
How-to: Laag

Stephen Covey Inspiratiekalender 2013 - Stephen R. Covey
De Stephen Covey Inspiratiekalender 2013 is gebaseerd op Coveys jongste boek, Het 3de alternatief, en kan worden gezien als praktijksupplement bij die titel. Elke dag maakt u een stap naar de ideale situatie uit ‘Het 3de alternatief’: synergie in relaties in plaats van conflict. Elk kwartaal heeft daarnaast een eigen thema of, in de woorden van Covey: een paradigma. Deze vloeien voort uit het model uit ‘Het 3de alternatief’. Bij ‘Ik zie mezelf’ gaat het erom jezelf te zien als uniek mens, dat in staat is onafhankelijk te oordelen en te handelen. Bij ‘Ik zie jou’ gaat het erom dat je leert anderen te zien als mensen, in plaats van als dingen. In het ‘Ik zoek je op’-kwartaal gaan we op zoek naar tegengestelde standpunten, in plaats van deze te vermijden of jezelf ertegen te verdedigen. In het vierde kwartaal zijn we dan rijp voor het laatste paradigma: ‘Ik creëer synergie met jou’. We kunnen op zoek naar oplossingen waar iedereen baat bij heeft. Het leuke aan deze kalender is dat je stap voor stap wordt meegenomen, en iedere ‘dag’ haakt aan bij stof die eerder al de revue passeerde. U kunt de Stephen Covey Inspiratiekalender 2013 daardoor als het ware als een boek lezen, en elke dag komt u dichter bij het derde alternatief. Deze kalender is trouwens de laatste kalender waaraan zelfmanagementgoeroe Covey zelf meewerkte. Hij overleed eerder dit jaar.

Variatie: Laag
Inspiratie: Gemiddeld
How-to: Hoog

Over Justin van Lopik

Justin van Lopik is werkzaam bij Managementboek en hoofdredacteur van Managementboek Magazine, platform voor business professionals.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden