Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Navigate - Een gids voor leiders in complexe tijden

Philippe Bailleur en Annette Meulmeester schreven ‘Navigate’. Ze hopen dat het als ‘gids kan dienen voor eenieder die werk wil maken van organisatieontwikkeling en bereid is zichzelf daarbij niet te ontzien.’ Een preview.

Philippe Bailleur en Annette Meulmeester | 26 juni 2023 | 3-4 minuten leestijd

‘Als een organisatie wordt ontmandeld of heringericht, maar de logica waaruit deze is voortgekomen blijft bestaan, dan zullen die patronen zichzelf herhalen in een nieuwe of vernieuwde organisatie.’ Robert Pirsig

We leven in uitdagende tijden. Alles hangt met alles samen, veranderingen worden disruptiever en volgen elkaar steeds sneller op. Meer dan ooit worden organisaties en mensen in organisaties uitgedaagd om zich op een nieuwe manier te leren verhouden tot deze snel veranderende en steeds complexer wordende wereld.

Nieuwe logica

We zien en voelen dat er iets wezenlijks anders nodig is - geboren vanuit een nieuwe logica - om antwoord te bieden op de vragen van morgen. Toch vliegen we veel verandering aan zoals we dat altijd deden en grijpen we niet echt in op de diepere logica waarlangs organisaties  - ook onze maatschappij - zijn gebouwd. Het vraagt moed om je als leider te begeven op een terrein waar nog geen handleiding voor is. Waar je geconfronteerd wordt met je eigen niet weten en ongemak. Waar de kans op falen voordat de uiteindelijke route zich toont bijzonder groot is.

We hebben behoefte aan leiders die bereid zijn om op deze plek van de moeite te gaan staan. Die in de mist durven stappen en anderen uitnodigen hetzelfde te doen. Die bouwen aan gezonde, adaptieve organisaties die kunnen meebewegen met de veranderingen die op ons afkomen. Omdat we deze mensen willen ondersteunen, schreven we Navigate - Een gids voor leiders in complexe tijden.

What brought us here, won’t bring us there

 

In dit boek delen we de concepten die we tijdens onze eigen reis ontwikkelden, oppikten en verfijnden. We laten je kijken in onze interne keuken en delen de brillen en instrumenten die wij hanteren in ons werk door je uit te nodigen om in de huid te kruipen van Hugo, een leider in een organisatie in volle transitie. Door Hugo te volgen op zijn reis, met alle uitdagingen en obstakels die hij in zijn praktijk tegenkomt, worden de aangereikte concepten praktisch en concreet. Het boek dat we zelf hadden gewild, jaren geleden.

Het zal je niet verbazen dat Hugo tegen allerlei externe hindernissen blijft aanlopen tot hij begrijpt - mede door de spiegel, hem voorgehouden door zijn mentor Lena - dat hij vooral tegen zijn eigen ingesleten patronen aanloopt. Daar waar een leider inziet dat zij of hij onderdeel is van het vraagstuk, ontsluit de echte ruimte voor verandering. Zo vergaat het ook Hugo.

Leren navigeren

Leren navigeren op onbekend terrein daagt leiders en hun teams op meerdere vlakken uit. Een van die uitdagingen is het feit dat er geen eindpunt meer is waarop de organisatie klaar is. In een snel veranderende, onvoorspelbare wereld staat er altijd wel iets in de steigers. Beschouw het als fietsen: enkel door te bewegen ervaar je stabiliteit. Door het boek heen wordt steeds duidelijker op welke vlakken het navigeren op onbekend terrein organisaties uitdaagt, zoals op het vlak van de medewerkers, de teams, het samenspel tussen de teams, de waardestromen en het algehele design van de organisatie. En vooral dat dit alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is, waardoor sleutelen aan het ene pas steek houdt als je de andere vlakken mee in ogenschouw neemt.

Levend systeem

Zo leert Hugo stapsgewijs te kijken naar een organisatie als een levend systeem. In een snel veranderende, complexe wereld is er immers een totaal andere balans nodig tussen IN en AAN de organisatie werken. Ondersteund door de concepten uit het boek, begint Hugo - samen met een transitieteam en de zittende directie - meer ruimte en vertrouwen te vinden om de organisatie echt klaar te stomen voor de toekomst. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Je zal heel wat van de weerbarstige patronen en dynamieken, die horen bij een organisatie in transitie, herkennen. Met Navigate onder de arm zal je ermee leren werken. 

We hopen dat ons boek als gids kan dienen voor eenieder die werk wil maken van organisatieontwikkeling en bereid is zichzelf daarbij niet te ontzien.

Over Philippe Bailleur

Philippe werkt graag op het kruispunt tussen mens, organisatie en maatschappij en noemt zich daarom een Ervaren Gids voor Organisatie Vernieuwing.

Ervaren omdat hij dit werk al meer dan 20 jaar doet met passie. Vaak schouder aan schouder met een collega.

Gids omdat hij graag meebeweegt met de uitdagingen van de organisaties die hij begeleidt en dus niet vanuit pasklare antwoorden of oplossingen.

Over Annette Meulmeester

Annette Meulmeester begeleidt al sinds 2001 organisaties in verandering. Naast haar praktijk als coach voor organisaties, teams en leiders is ze ook als kerndocent Leiderschap, Groepsdynamica en Veranderen verbonden aan een aantal Business Schools. De laatste jaren houdt zij zich bezig met het appel dat onze snel veranderende en complexer wordende wereld doet op organisaties en hun leiders.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden