Margreet Oostenbrink is te gast in de nieuwe aflevering van podcast De Boekenpraktijk.
Verborgen verbanden zijn die 'dingen' waarvan je weet dat ze op elkaar inwerken maar die je niet ziet. Dat zit in relaties en hoe we met elkaar omgaan zowel in families als op het werk. Als voorbeeld noemt Oostenbrink de tafelsetting thuis, we gaan eigenlijk altijd op dezelfde plek zitten bij het eten. Als we dat een keer anders doen merk je meteen dat er wat gebeurt. Die tafelsetting is dus veel meer dan die fysieke tafel en stoelen. Hoe we ten opzichte van elkaar gaan zitten geeft een verborgen verband weer.
Oostenbrink: 'Persoonlijk heb ik een keer meegemaakt dat ik bij gesprek met een van de eindbazen van het bedrijf waar ik toen werkte vroeg aanwezig was. Ik ging vast zitten, op een willekeurige stoel. Hij kwam binnen en hij ontvlamde direct want ik zat op zijn stoel.'
Je kent waarschijnlijk ook die tafel met managers tijdens een vergadering. Als de directeur een vraag stelt kijken ze elkaar aan om af te tasten wie het antwoord gaat geven. Daar spelen natuurlijk ook allerlei verborgen verbanden. Dit ga je beter begrijpen als je middels 'systemisch kijken' de organisatie in duikt.
Stellingen
Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een drietal stellingen voor. De stellingen voor Margreet Oostenbrink zijn:
- Systemisch kijken naar organisaties is nog ver onderontwikkeld bij de meeste leiders in organisaties;
- Juist het kunnen oplossen van veel van de huidige maatschappelijke crises vraagt om een systemische benadering;
- Deze tijd van onzekerheid door hoge energieprijzen en enorme inflatie vraagt om leiders die kwetsbaar durven te zijn.
Nieuwsgierig naar de antwoorden? Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.
Over de boekenpraktijk
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.