Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De klimaatalmanak - Het is nog niet te laat

Het doel van ‘De klimaatalmanak’ is ons te helpen om te begrijpen wat er aan de hand is met het klimaat. Het boek bevat geen makkelijke oplossingen, maar het legt wel een fundament voor een goed gesprek over klimaatverandering. Zodat we samen kunnen bedenken hoe we in actie kunnen komen. 

| 23 juni 2022 | 3-4 minuten leestijd

De vraag is niet of we korter moeten douchen, minder plastic tassen moeten gebruiken, minder auto moeten rijden en vaker de fiets pakken. Dat zijn uiteraard prima dingen om te doen. Het is veel belangrijker om ons af te vragen hoe het komt dat het zo mis is gegaan. Pas als we beseffen wat er misgaat en wat de oorzaken zijn, zullen we collectief in actie komen.

Systeemprobleem

De klimaatalmanak laat ons zien dat er een systeemverandering moet komen om het systeemprobleem van klimaatverandering aan te pakken. Dat zal niet makkelijk zijn. Onze cultuur is gebouwd op een systeem dat afhankelijk is van goedkope fossiele brandstoffen. Deze zijn de aanjager van onze consumptiemaatschappij, waarbij gemak, plastic en wegwerpartikelen de rode draad zijn. We leven daarmee helaas in een systeem dat het klimaat op aarde verandert.

Beslissingen

Als we beter begrijpen wat bijvoorbeeld de impact is van methaan, dan kunnen we andere beslissingen nemen ten aanzien van onze eetgewoonten. Als we weten dat slechts 6 procent van het geproduceerde plastic wordt gerecycled, dan kan dat een volgende aankoopbeslissing beïnvloeden. Op het moment dat we beseffen dat het systeem tegen ons werkt, dan pas kunnen we het veranderen. Om een goed gesprek te kunnen voeren, moeten we dus eerst het systeem doorgronden.

Nuchtere feiten

De klimaatalmanak bevat heel veel nuchtere feiten over klimaatverandering die laten zien hoe het systeem werkt. Neem de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer. Stel je voor dat een hap lucht tienduizend moleculen bevat en dat er drie moleculen CO2 zijn. Dat was zeventig jaar geleden nog het geval. En ook de voorafgaande achthonderdduizend jaar was het nooit meer dan dat.  Maar nu zijn het meer dan vier moleculen. Dat klinkt weinig, vier op de tienduizend. Maar bedenk dan dat op het moment dat het er vijf zijn, het leven op aarde onmogelijk wordt voor mensen. We zijn hard op weg naar die vijf moleculen. Het kan al binnen anderhalve generatie het geval zijn.

Systemische oplossing

Pas op het moment dat we iets begrijpen, kunnen we erover praten. Wat de lezer leert van De klimaatalmanak is dat we een gesprek moeten gaan voeren over het onderliggende probleem. Een gelukkig en gezond leven is wat we allemaal willen. En dat kan alleen als we nieuwe systemen gaan bouwen. Een systemische oplossing voor een systeemprobleem. De ondertitel van de almanak is: ‘Het is nog niet te laat’. En dat klopt, maar het duurt niet lang meer.

Hete vuren

De mensheid heeft voor veel hete vuren gestaan. Neem bijvoorbeeld het gat in de ozonlaag. Dat was een zeer urgent systeemprobleem, verholpen door een drastisch verbod op bepaalde gassen. Dit was nooit gebeurd als we er niet over hadden gepraat. Ons doel en onze hoop is dat veel mensen De klimaatalmanak gaan lezen en cadeau geven, zodat steeds meer mensen goed geïnformeerd kunnen praten over de grootste uitdaging van deze tijd.

Community

Alle driehonderd auteurs van de almanak, afkomstig uit meer dan veertig landen, zijn vrijwilligers, inclusief initiatiefnemer Seth Godin, de bekende auteur van boeken als The Purple Cow en Tribes. Het zijn geen klimaatwetenschappers, maar professionals zoals jij en ik. Alle royalty's van het boek gaan naar het delen van de almanak met meer mensen. De community in meer dan negentig landen helpt om mensen klimaatverandering te laten zien, het te begrijpen en erover te praten.

Over Seth Godin

Seth Godin is de auteur van veel bekende bestsellers zoals Permission Marketing, Purple Cow en Tribes. Met zijn dagelijkse blog bereikt hij wereldwijd een miljoenenpubliek. Als initiatiefnemer van The Carbon Almanac Network heeft hij zich opgeworpen als een prominente voorvechter van maatregelen tegen klimaatverandering.

Over Michel Porro

Michel Porro is als co-auteur en medewerker van Seth Godin intensief betrokken geweest bij de totstandkoming van The Carbon Almanac. De klimaatalmanak is de Nederlandse vertaling van deze Engelstalige Carbon Almanac. Porro is fotograaf en geen deskundige. Hij is wel bezorgd over klimaatverandering en heeft samen met ruim 300 andere vrijwilligers dit toegankelijke handwerk geschreven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden