Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Get a grip - Hoe je in vier stappen je professionele toekomst zelf in handen neemt

Ik ben zo moe! De werkdruk, herstructureringen, een nieuw computersysteem. Ik heb het gevoel dat het water me aan de lippen staat. Ik moet nochtans veerkrachtig en wendbaar blijven, zegt mijn leidinggevende, anders loop ik het gevaar niet meer mee te kunnen in mijn job in de toekomst. Hoe doe ik dat? Ik ben nu al doodop en ik ben pas 37 jaar.

Mira Huypens | 18 oktober 2021 | 3-4 minuten leestijd

Ontmoet jij ook heel wat mensen in je organisatie die zich zorgen maken over hun huidige job én de toekomst? We beseffen ten volle dat we nog maar aan het begin staan van turbulente tijden, waarbij uitdagingen elkaar almaar sneller opvolgen. Dat roept vragen op, maar duidelijke antwoorden blijven uit. Toch heb je volgens mij meer in de hand dan je denkt om die onzekere toekomst in de hand te nemen en zelf mee vorm te geven aan je werkomgeving.

In dit boek geef ik inzichten, concrete tips en zet ik aan tot actie. Voor werknemers bied ik een perspectief en voor werkgevers zet ik een aantal onderbelichte wetenschappelijke feiten in de spotlights zodat ze mee kunnen bouwen aan een werkplek waarin de werknemer wordt aangemoedigd om zelf actie te ondernemen.

In het boek beschrijf ik in vier stappen hoe een medewerker grip krijgt op de professionele toekomst en hoe een leidinggevende daarin kan ondersteunen:

Grip op je veerkracht

Als mens hebben we evolutionair een aantal sterktes, maar ook beperkingen meegekregen. Het is heel belangrijk om daarmee rekening te houden als je zelf je toekomst wilt bepalen. De eerste stap vormt daarom de grondslag voor de rest van dit boek: Grip op je veerkracht. Ik introduceer de baanbrekende polyvagaaltheorie van de Amerikaanse neurowetenschapper prof. dr. Stephen Porges. Dankzij de inzichten uit deze theorie ontdek je dat niet alleen je brein een belangrijke hulpbron is wanneer je je veerkracht wilt versterken. Minstens even cruciaal is je nervus vagus. Ik schets het wetenschappelijk kader en reik vervolgens acht concrete technieken aan om je nervus vagus te stimuleren. Zo zul je niet alleen je veerkracht verbeteren, maar ook je aanpassingsvermogen en je sociale vaardigheden. Een goed werkende nervus vagus helpt je om de uitdagingen van deze eeuw het hoofd te bieden.

Grip op je leven

Ik ontmoet te veel medewerkers die ervan uitgaan dat hun leidinggevende weet wat er zich in hun hoofd afspeelt terwijl ze er zelf geen duidelijk zicht op hebben. Om maximaal invloed uit te oefenen op je eigen toekomst, is het essentieel dat je weet wie je bent, wat je nodig hebt én wat jij precies te bieden hebt. Als je niet precies weet waarvoor je staat, word je te gemakkelijk uit je lood geslagen. Je verliest je grip op momenten dat alles rondom je lijkt te veranderen. In de tweede stap: Grip op je leven maak je kennis met de circle of fulfilment.Op basis van vijf persoonlijke thema’s ontdek je wat jouw ultieme vervullers zijn.

Grip op je werk

In deze eenentwintigste eeuw is de lijn tussen je persoonlijke leven en je werk flinterdun geworden. Het ene is een verlengstuk van het andere. Als je niet goed in je vel zit op je werk, dan heeft dat onmiskenbaar impact op je persoonlijke leven en omgekeerd. De derde stap: Grip op je werk helpt je om je werkcontext zelf mee te bepalen. Ik geef je vijf bouwstenen voor meer voldoening in je job. En ook hier zul je weer merken hoe belangrijk het is om rekening te houden met je nervus vagus als je werkgeluk wilt vinden. Samen met je leidinggevende en collega’s kun je een werkomgeving creëren waarin iedereen floreert. Bij deze stap reik ik praktische tips aan voor zowel werknemers als werkgevers.

Grip op je toekomst

Wie relevant wil blijven in de toekomst, moet het onder ogen durven zien: je zult ook op technologisch en digitaal vlak je horizon moeten verbreden. In de laatste stap: Grip op je toekomst richt ik je aandacht op 15 cruciale vaardigheden die je nodig hebt in een gedigitaliseerde wereld. Ik bespreek onder meer creatief en probleemoplossend handelen, digitale hygiëne, informatiegeletterdheid, een positief-kritische instelling, voortschrijdend inzicht, digitale speelsheid en een remedie tegen wat ik inforectia noem. Ik sluit het boek af met vijfentwintig hulpbronnen die je in kunt zetten om de ontwikkeling van jouw future skills een boost te geven.

Over Mira Huypens

Mira Huypens is de bezieler van FulFil, een coach- en trainingsbureau gespecialiseerd in loopbaanvragen en werk- en leefvoldoening. Ze is ook lector human resources aan de hogeschool PXL in Hasselt. Ze is de auteur van Get a grip.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden