Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Problemen van vandaag oplossen met de kennis van gisteren

Een aantal industrieën kampt met grote problemen. De retail bijvoorbeeld, en de printmedia. Ze zijn slachtoffer van én de crisis én het (te lang) negeren van een veranderende werkelijkheid. Binnen die domeinen wordt gezocht naar nieuwe ideeën, andere strategieën , soms andere managementstijlen en/of leiderschap.

Bertrand Weegenaar | 21 mei 2014 | 2-3 minuten leestijd

Onlangs werden er twee lijsten gepubliceerd van ‘beste’ management- en leiderschapsdenkers. De ene - getiteld Thinkers 50 2013 - is samengesteld door een gewichtige jury, de andere - Top 50 Leadership and Management Experts - is samengesteld via online research. De onderzoekers hebben een serie resultaten vergeleken en samengevoegd. Onder andere hoeveel er via Google gezocht werd, wat er werd gelezen in Goodreader, hoe vaak namen en referenties op Twitter gebruikt werden, enzovoort enzovoort.

Beide lijsten suggereren een Global Dimension. Opgeteld denk ik dat 95% van de denkers Amerikanen zijn. Er zijn een paar overgewaaide Indiërs en met Fons Trompenaars (Grenzeloos leiderschap) hebben we in één van de lijsten een Nederlander. Alhoewel hij al weer jaren uitsluitend in het buitenland woont en werkt. Het merendeel, rond de 80%, is man.

De twee lijsten even zonder commentaar en in willekeurige volgorde, althans de twee top 5’s. U mag even nadenken welke bij welke hoort!

Clayton Christensen (23)
Chan Kim & Renée Mauborge
Roger Martin
Don Tapscott (22)
Vijay Govindarajan

En de volgende top-5

John Maxwell
Seth Godin
Jack Welch
Guy Kawasaki
Tim Ferriss

Tussen haakjes staat achter de naam van de denkers welke plaats ze op de andere lijst innemen. De bovenste top-5 (dat zult u wel geraden hebben) is de door de jury samengestelde lijst met disruptor-goeroe Christensen en blauwe oceaan-denkers Chan Kim en Mauborge fier aan kop. Deze lijst, de Thinkers 50 is duidelijk ‘klassiek’ te noemen. Alle belangrijke MBA-denkers komen er op voor.

De tweede lijst, de Top 50 Leadership and Management Experts, weerspiegelt een hele andere managementdimensie. Het bevat ook ondernemers, zoals Richard Branson en Dale Carnegie. Veel marketingdenkers. En Tim Ferriss die in zijn boeken (bijvoorbeeld Een werkweek van 4 uur) met name aantoont hoe je met de juiste methode én instelling in nagenoeg alles in zes maanden heel ver kunt komen. Of dit met management en leiderschap te maken heeft, dat durf ik niet zo te zeggen. De gehele top-5 van de tweede lijst komt niet voor in de gehele top 50 van de eerste lijst.

De tweede lijst geeft ook weer hoe de Amerikanen tegen de wereld aan kijken. Het doet denken aan de World Series als titel voor het American Football kampioenschap. Zijn er dan wereldwijd geen Franse, Duitse, Spaanstalige of Aziatische management- en leiderschaps denkers?

Verder valt op dat de eerste lijst 13 vrouwen bevat (van de 51 auteurs), de andere lijst slechts 4 (van de 50 auteurs).

Terug naar ons begin: u bevindt zich in een probleemsituatie en zoekt heil bij waar state-of-the-art managementdenken u kan helpen. Bij welke lijst, en dus het werk van managementdenkers, zou u te rade kunnen gaan. Als tip geef ik de volgende quote van Albert Einstein mee: ‘We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden