Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Leiding geven aan een lerende school

Paperback Nederlands 2018 9789463710121
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Hoe kan de schoolleider leidinggeven aan het ontwikkelen van een schoolcultuur die gericht is op samenwerken, onderzoeken en leren? Het is verleidelijk om leraren die met vragen en problemen komen pasklare oplossingen te bieden. Maar ze worden meer geholpen door juist geen antwoorden te geven en in tegendeel nog meer vragen te stellen. Uiteindelijk zullen ze dan zelf hun oorspronkelijke vraag beantwoorden. Waarschijnlijk komt er dan ook een betere oplossing die bovendien eerder uitgevoerd zal worden, omdat de leraar ze zelf bedacht heeft. Vragen stellen ondersteunt leerprocessen.

De auteurs werken met een analysekader dat behulpzaam is om vragen te stellen en niet meteen in actie te schieten, maar eerst goed te kijken wat er nu echt aan de hand is.

De titel van het boek is dan ook: Leidinggeven aan een lerende school. Welke vragen heb jij vandaag gesteld?

“Leiderschap is belangrijker dan ooit. En dan komt er een boek uit waarin in het eerste deel casussen staan die lezen als een roman en waarvan je als schoolleider denkt: ‘dit gaat over mij’. In het tweede deel van het boek zitten antwoorden en modellen in die vertellen: zo kan ik leiding geven aan een lerende school. We hebben hier een boek dat onze handelingsverlegenheid voor een groot deel kan ondervangen. Ik vind het een mooi boek: alle schoolleiders kunnen hier iets mee.”

Petra Van Haren, voorzitter van Algemene Vereniging van Schoolleiders – AVS, september 2018

Ingrid Verheggen was lerares Nederlands, afdelingsleider, conrector en rector. Daarna maakte zij deel uit van de directie van onderwijsadviesbureau APS, onder meer als directeur voortgezet onderwijs. Ook was zij bestuurder van de Almeerse Scholen Groep, met als aandachtsveld onder andere Primair Onderwijs.

Loes van Wessum was lerares in het basisonderwijs en docent-onderzoeker bij de Vakgroep Onderwijskunde van de Universiteit Utrecht, waar ze promoveerde op een onderzoek naar samenwerking tussen docenten in het Voortgezet Onderwijs. Ze werd lid van het managementteam bij onderwijsadviesbureau Eduniek, waar ze ook schoolleiders adviseerde bij veranderkundige vraagstukken. Vervolgens was ze bestuurlijk adviseur en onderwijskundig onderzoeker bij BMC. Ze was tevens verantwoordelijk voor het implementeren van een nieuw onderzoekscurriculum bij zes eerstegraadslerarenopleidingen bij de Hogeschool van Amsterdam en hoofdonderzoeker bij het Lectoraat van Edith Hooge. Momenteel werkt ze aan professionaliserings- en onderzoeksprojecten bij Windesheim Flevoland, waar ze aangesteld is als Associate Lector Leiderschap in Onderwijs en Opvoeding.

Specificaties

ISBN13:9789463710121
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:152
Verschijningsdatum:24-10-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leiding geven aan een lerende school