Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De risicomijdende samenleving

Gebonden Nederlands 2014 9789462201033
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Als Nederland tijdens de crisis dezelfde economische groeicijfers had gerealiseerd als Duitsland dan zou ons nationaal inkomen nu ruim 35 mld euro hoger liggen. In vergelijking met Frankrijk en België zijn we er nog altijd 20 tot 25 mld euro bij ingeschoten. En dat terwijl onze economie er voor de crisis nog zo goed leek voor te staan. Hoe is dat mogelijk?

De risicomijdende samenleving bekijkt het overheidsbeleid dat we tijdens de crisis hebben gevoerd op de woningmarkt, rond de pensioenen en bij de overheidsfinanciën. Het beleid in Nederland heeft zich vooral gericht op het terugdringen van risico. Daarbij zagen we steeds meer beren op de weg en is ons land gaandeweg veranderd in een risicomijdende samenleving. Voor dit beleid hebben we een hoge prijs betaald in termen van groei en werkgelegenheid.

Het goede nieuws is dat Nederland aan de vooravond staat van een economische bloeiperiode, met groeicijfers van 2 tot 3 procent per jaar. In deze situatie verdwijnt het overheidstekort in hoog tempo, zullen de dekkingsgraden van de pensioenfondsen weer duidelijk stijgen en zullen verhalen over schuldenbergen en luchtbellen op de woningmarkt heel snel tot het verleden behoren. Het enige dat hiervoor nodig is, is dat we nieuwe stappen om risico verder terug te dringen achterwege laten.

Specificaties

ISBN13:9789462201033
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:152
Druk:1
Verschijningsdatum:11-9-2014
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Expertrecensies (1)

De risicomijdende samenleving
Martin van Staveren | 2 maart 2015
‘De risicomijdende samenleving’ is de titel van het boek van bouw-econoom Taco van Hoek. Het boek geeft een eigenzinnige reflectie op de economische situatie van Nederland, sinds de financiële crisis van 2008. Het woningmarktbeleid zou een belangrijke oorzaak zijn van de ‘bedroevende economische prestaties van Nederland’ in de recente crisisjaren. En dat zou alles te maken hebben met onze neiging om risico’s te mijden. Zijn we inderdaad verworden tot een risicomijdende samenleving, die economische groei remt?
Lees verder

Lezersrecensies

2.3 van de 5
3 stemmen
1
0
0
0
2

Over Taco van Hoek

Taco van Hoek (1960) studeerde cum laude af in de economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna werkte hij korte tijd voor de OESO (Parijs) en in diverse functies op verschillende terreinen voor het Centraal Planbureau (CPB), waarvan de laatste vijf jaar als onderdirecteur. Sinds 2006 geeft hij leiding aan het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Andere boeken door Taco van Hoek

Inhoudsopgave

Voorwoord

Inleiding

-Het groeidebat
-De vermogensgeneratie
-De woningmarkt
-Politieke economie
-De beleidsagenda

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De risicomijdende samenleving