Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De menselijke conditie

Gebonden Nederlands 2009 1e druk 9789085066781
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

'De menselijke conditie' is het hoofdwerk van Hannah Arendt. Zij geeft in dit boek een originele analyse van de vita activa van de mens, van de drie fundamentele menselijke activiteiten.

In 'The human condition', oorspronkelijk verschenen in 1958, onderscheidt Hannah Arendt drie activiteiten: arbeiden (verbonden met het biologische proces van het lichaam), werken (verbonden met het niet-natuurlijke deel van het bestaan) en handelen (verbonden met de interactie tussen mensen). Het zijn activiteiten die elk een eigen waarde hebben voor het mens-zijn. Met haar historische analyse van de vita activa geeft Arendt een cultuurkritiek van de moderne tijd die nog altijd tot nadenken stemt.

Specificaties

ISBN13:9789085066781
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:374
Uitgever:Boom
Druk:1
Hoofdrubriek:Filosofie

Expertrecensies (1)

recensie
De menselijke conditie
Anne-Mieke Vermeer | 11 oktober 2010
De waardering voor de filosoof Hannah Arendt (1906-1975) neemt nog steeds toe. Het politieke denken van Arendt kan niet los worden gezien van haar leven: als Jodin geboren in Duitsland, gestudeerd bij Heidegger, gevlucht naar Amerika. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog bepaalden de vragen die zij in haar werk probeerde te beantwoorden. Haar hoofdwerk 'De menselijke conditie' uit 1958 is nu opnieuw in vertaling uitgegeven. Aan het onderscheid dat zij maakt tussen de drie menselijke activiteiten - arbeiden werken en handelen - wordt nog regelmatig gerefereerd door hedendaagse auteurs. Nu hebben we opnieuw de kans om zelf te lezen wat zij ermee bedoelde.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Hannah Arendt

Hannah Arendt (1906-1975) is een van de belangrijkste politieke denkers van de twintigste eeuw. De Duits-joodse filosofe werd geboren in 1906 en groeide op in Königsberg. Ze studeerde filosofie onder Martin Heidegger en Karl Jaspers. Toen de nazi's aan de macht kwamen, vluchtte ze via Parijs naar de Verenigde Staten, waar ze bleef wonen tot haar dood in 1975. Arendts privéleven was nauw verweven met haar publieke leven en haar werk. Tegen de achtergrond van het fascisme is Hannah Arendts filosofie vooral een denken van vrijheid in politieke zin, een denken dat echter nooit volledig academisch is. Het voortdurend samengaan van denken en oordelen vormt de rode draad in haar werk. De geschiedenis is volgens haar niet te reduceren tot een uiting van de wil. In Arendts denken gaat het erom concrete situaties in de wereld te begrijpen en een aan de gang zijnde crisis te duiden. Haar ideeën waren nooit populair, ze stonden steeds dwars op de tijdgeest. Vooruitgang betekende voor Arendt een historicistische illusie en de sociale kwestie plaatste ze buiten de politiek. Ze bekritiseerde bevrijdingsbewegingen, het progressieve feminisme en andere vormen van 'slachtofferisme' en vreesde bij identificatie een beklemmende orthodoxie. Politiek handelen kan volgens Arendt nooit gebaseerd worden op een afgebakende doctrine zoals socialisme, liberalisme of conservatisme, maar moet uitgaan van de menselijke pluraliteit, van de veelheid aan mogelijke gezichtspunten in een zaak. Politiek handelen is de moeilijke kunst van het oordelen waarbij we rekening houden met de menselijke diversiteit in een gegeven historische situatie. Arendts discours over Israël en de Verenigde Staten, over het kwaad in de wereld, over terrorisme en wereldvreemdheid, maar ook over de kracht van de democratie hebben niets aan actualiteit ingeboet.

Andere boeken door Hannah Arendt

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De menselijke conditie