Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het geniale dier

Een andere antropologie

Paperback Nederlands 2008 9789085061359
Voormalig top 100Totaal 63 dagen
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen mens en dier en hoe verhouden zij zich tot elkaar? Deze cruciale vraag, die Aristoteles zichzelf al stelde, is het uitgangspunt van dit boek. Het beschrijft de wereldwijde gevolgen van de menselijke neiging om de natuur een handje te helpen en te perfectioneren.

De mens kenmerkt zich door zijn onvermogen om de natuur te zien als iets wat klaar is, zo stelt René ten Bos in zijn nieuwe, kleurrijke en filosofisch bijzonder originele boek. 'Het geniale dier' levert een bijdrage aan de wijsgerige antropologie. De auteur refereert daarbij aan het werk van onder anderen Nietzsche, Heidegger, Deleuze, Agamben en Derrida.

Op een aanstekelijke wijze laat Ten Bos zien hoe mensen met dieren omgaan en hoe ze over dieren denken. Hij ontwikkelt een eigen visie - bijvoorbeeld op de kwestie van 'rechten voor dieren' - die het boek de moeite waard maakt voor filosofen, biologen, natuurbeschermers, dierenliefhebbers, politici, beleidsmakers en journalisten.

Specificaties

ISBN13:9789085061359
Trefwoorden:ethiek, psychologie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:304
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:26-3-2008
Hoofdrubriek:Filosofie

Lezersrecensies

4.0 van de 5
3 stemmen
1
1
1
0
0

Over Rene ten Bos

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in kritische management theorieën en heeft gepubliceerd over verschillende onderwerpen, zoals organisatie-ethiek, strategisch management en genderstudies. In de afgelopen jaren heeft René ten Bos lezingen en cursussen gegeven voor verschillende organisaties en bedrijven, waaronder Corus, Philips, AKZO, Stork, Vodafone, Rabobank, Ministerie van Justitie, verschillende ziekenhuizen, scholen, politieorganisaties. Van 1999 tot 2003 was hij redactielid van M&O (bekendste Nederlandstalige wetenschappelijk managementtijdschrift). Ook is hij redactielid geweest van het tijdschrift Filosofie in Bedrijf. Ten Bos is een bekende spreker voor zowel academisch als management publiek. Van zijn hand verschenen eerder bij Uitgeverij Boom onder meer: Het geniale dier (2008), Stilte, geste, stem (2011), Water (2014), Dwalen in het antropoceen (2017) en Extinctie (2019).

Andere boeken door Rene ten Bos

Inhoudsopgave

Woord vooraf

Deel I Zoo Tycoon TM
1 Het dier dat geen dier is
2 Hardvochtigheid
3 Mink, tycoon
4 Kosmopolitisch knagen
5 Villen, opstoppen
6 Kinderen, natuur en vlees
7 Dier worden
8 Korf, zwerm
9 Thylacine, cryptide
10 De kat in Jacques
11 Little John
12 Het geniale dier

Deel III
13 Homo ignorans
14 Zweefwezens
14 Metron
15 Teken en tekens
6 Domus
17 'Ecce homo', oftewel: de grote toneelspeler

Woord van dank
Noten
literatuur
register
Verantwoording illustraties
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het geniale dier