Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Cybersecurity Woordenboek

Van cybersecurity naar Nederlands

Paperback Nederlands 2021 9789083026459
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Het 'Cybersecurity Woordenboek' is het resultaat van een samenwerking van ruim 60 organisaties in Nederland én financiering vanuit de Cyber Security Alliantie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Cyberveilig Nederland.

In het woordenboek staan bijna 600 cybersecurity woorden uitgelegd in begrijpelijke taal. Op deze manier wordt het voor gebruikers van cybersecuritydiensten makkelijker om met specialisten het gesprek aan te gaan, technische rapporten en adviezen te begrijpen en offertes te beoordelen.

Het woordenboek is gemaakt met de volgende uitgangspunten:
- De opgenomen termen worden veel gebruikt bij de afnemers van cybersecuritydiensten. Het woordenboek is daarom geschreven op een wijze dat niet-vakspecialisten de betekenissen goed kunnen begrijpen.
- In deze eerste druk hebben we vooral uitleg gegeven aan de termen (verklarend). We zijn minder bezig geweest om de exacte definities te bepalen waar iedereen zich aan moet houden (definiërend). We hopen natuurlijk wel dat een deel van de definities definiërend zal worden (bijvoorbeeld die over de verschillende vormen van dienstverlening).
- De termen in het woordenboek gaan uit van de context van cybersecurity. Daarom hebben we zo veel mogelijk de toevoeging ‘cyber’ weggelaten bij zowel de uitleg als de opgenomen vaktermen (met uitzondering van de woorden cyberaanval en cybersecurity).
- Algemene IT termen die niet cybersecurity specifiek zijn of geen sterke link hebben met cybersecurity zijn weggelaten. Zo zijn bijvoorbeeld router, switch en browser niet opgenomen, maar wel cloud computing, cookie en domeinnaam.
- Algemene termen die nog niet erg lang worden gebruikt binnen het cybersecuritydomein hebben we in deze eerste druk opgenomen. Voorbeelden zijn OT, SCADA, quantum computing en blockchain. Bij een nieuwe editie worden deze heroverwogen.
- Overheidsorganisaties die als wettelijke (dienstverlenende) taak een sterke link hebben met cybersecurity zijn opgenomen. Bijvoorbeeld: het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Digital Trust Centre (DTC) en de Autoriteit Persoonsgegevens. Niet opgenomen zijn: Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Agentschap Telecom.
- Certificeringen op het gebied van cybersecurity die vaak worden gebruikt in offerteaanvragen en aanbestedingen hebben we opgenomen. De certificerende instanties die deze certificering bekrachtigen zoals SANS, ISACA, ISC2, EC-Council, IAPP zijn niet opgenomen.
- In het woordenboek geven we een uitleg bij de Nederlandse termen. De Engelse termen verwijzen naar de Nederlandse. Uitzonderingen zij de termen die geen Nederlandse variant kennen, zoals Chief Information Security Officer (CISO). Dan is alleen de Engelse term opgenomen.
- Voorbeelden van kwetsbaarheden zijn niet allemaal opgenomen, wel de vaktermen die voorkomen in de uitleg van de OWASP top 10 2017.
- Namen van aanvallen en malware zijn niet opgenomen in de lijst. Ook niet wanneer deze veel media-aandacht hebben gekregen zoals Stuxnet, Wanacry en Nonpetya.
- Niet alle securityprotocollen zijn opgenomen. We hebben ons beperkt tot de protocollen op internet.nl en de protocollen die vaak in gesprekken tussen aanbieders en afnemers van cybersecurydiensten worden besproken. Voorbeelden zijn: TLS, SPF, DKIM, SSL.
- Niet alle normenkaders zijn opgenomen. We hebben ons beperkt tot de ISO/IEC 27000 serie. - Specifieke normen die alleen in bepaalde sectoren worden gebruikt, zoals NEN 7510 (zorg) en BIO (overheid) zijn daarom niet opgenomen.
- Er is een fopwoord opgenomen in het woordenboek, vergelijkbaar met de fopwoorden uit vroegere woordenboeklijsten.
- Als in de uitleg van de termen een “hij” staat wordt niet een man bedoeld, maar een persoon in het algemeen.
- We gebruiken bij de uitleg van de termen “digitaal systeem” als verzamelnaam voor woorden als computer, computersysteem, computernetwerk. Dit hebben we besloten omdat bijna alle digitale systemen onderling verbonden zijn. In de meeste gevallen kan “digitaal systeem” dus ook gelezen worden als digitaal genetwerkt systeem.

Specificaties

ISBN13:9789083026459
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:82
Druk:3
Verschijningsdatum:15-12-2021
Hoofdrubriek:IT-management / ICT
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Cybersecurity Woordenboek