Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Gedoe komt er toch

Zin en onzin over organisatieverandering

Gebonden Nederlands 2005 9789055943982
EvergreenTotaal 604 dagen
Verkooppositie 1662Hoogste positie: 12
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

In dit boek worden tien klassieke wijsheden over organisatieverandering aan de kaak gesteld. Wijsheden waar op het eerste gezicht niets tegen in te brengen valt. Natuurlijk moet u draagvlak hebben, uiteraard is het belangrijk dat de top achter een verandering staat. En er is niets tegen een helder doel. Maar gek genoeg is dat juist wat er 'mis' is met deze wijsheden. Als ze zo vanzelfsprekend zijn, waarom is het dan zo nodig om ze steeds weer te noemen? Wat is hun functie in het veranderingsproces?

Al die open deuren over organisatieverandering komen rechtstreeks voort uit het klassieke gedachtegoed over organiseren en managen. Het zijn opvattingen die de bureaucratie juist veroorzaken of versterken. En dus zijn het misvattingen als u toe wilt naar een niet-klassieke, niet bureaucratische organisatie.

Het adagium 'geen gedoe' is de rode draad die al die onzinnige wijsheden bij elkaar houdt. Maar organisatieveranderingen geven gedoe. Altijd. Veel of weinig, boven- of ondergronds, heet of koud. De boodschap van dit boek: probeer 'gedoe' niet te vermijden, maar zorg juist dat het op tafel komt.

Specificaties

ISBN13:9789055943982
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:101
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:18-7-2018
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (5)

recensie
Gedoe komt er toch
Renze J. Klamer | 20 april 2006
Eigenlijk zou ik dit boek niet moeten aanprijzen. Gedoe is immers de reden van mijn bestaan. Want zoals ook in het boek wordt aangetoond, is de angst voor gedoe de reden voor veel managers om de hulp van management consultants en organisatie-adviseurs in te roepen om gedoe te voorkomen.
Lees verder
recensie
Gedoe komt er toch
Bart Rotte | 1 augustus 2005
recensie
Gedoe komt er toch
Aty Boers | 1 augustus 2005
recensie
Gedoe komt er toch
Margje Duursma | 1 augustus 2005
recensie
Gedoe komt er toch
Peter de Roode | 15 juli 2005
Wie het inmiddels niet meer ziet zitten met de traditionele opvattingen over veranderen, kan zijn hart ophalen in 'Gedoe komt er toch'. Op een luchtige maar tevens duidelijke manier wordt beschreven wat er mis is met de op de klassieke leest geschoeide manier van veranderen.
De stoelpoten worden een voor een weggezaagd onder diverse veranderaannames die veel managers waarschijnlijk als feiten zijn gaan ervaren. Een van die aannames is om zoveel mogelijk gedoe te voorkomen. We moeten gedoe juist opzoeken, en voorop zetten in onze activiteiten, luidt de boodschap. Het boekje is een enorme eye-opener voor veel managers die zich de laatste jaren vertwijfeld achter de oren hebben gekrabd en zich afvroegen: 'Waarom doen ze gewoon niet wat we hebben afgesproken?' Waarschuwing: u krijgt oplossingen die u waarschijnlijk niet wilt horen.
Lees verder

Lezersrecensies

3.9 van de 5
87 stemmen
23
43
14
6
1

Interviews en artikelen (2)

interview
Jacqueline Jansen en Joop Swieringa: ‘Bij ons moeten ze met de billen bloot’
Hans van der Klis 25 april 2013 Na het succesvolle Gedoe komt er toch uit 2005 hebben de organisatieadviseurs Joop Swieringa en Jacqueline Jansen een opvolger geschreven: Gedoe op tafel. Net als zijn voorganger is dit ook weer een mooi dun boekje van net geen honderd pagina’s, waarin de twee in bedrieglijk eenvoudige taal uitleggen wat de beste manier is om problemen binnen organisaties uit te praten.
nieuws
Jenny Thunnissen: Alles gaat goed
Pierre Pieterse 29 november 2007 In twee artikelen fileert het NRC de Belastingdienst. De trots van alle Nederlandse overheidsinstellingen (in termen van functioneren natuurlijk) blijkt in ongeveer vijf jaar te zijn afgeleden naar een haperende organisatie die fout op fout stapelt. Dit fijne stukje onderzoeksjournalistiek kreeg in het kader van wederhoor repliek van de, volgens ingewijden, aanjager van deze teloorgang: directeur-generaal Jenny Thunnissen.

Over Joop Swieringa

Dr. Joop Swieringa is van huis uit econoom en werkte in die functie tot 1978 in de gezondheidszorg. In de periode 1978-1981 was hij adjunct-directeur van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding en promoveerde hij. Zijn inzichten over lerend organiseren ontwikkelde hij tussen 1981 en 1989, toen hij incompany-management-developmentprogramma's ontwikkelde bij het Executive and Management Development Centre (EMDC) van Universiteit Nyenrode, waarvan hij ook korte tijd directeur was. Samen met Andre Wierdsma schreef hij 'Op weg naar een lerende organisatie', waarin hij zijn inzichten en ervaringen verwerkte. In 1989 richtte Swieringa met Hans Mak het organisatieadviesbureau Veghtconsult op en zes jaar later verscheen zijn boek 'In plaats van reorganiseren', een praktische uitwerking van zijn eerste boek. Sinds 1996 is hij zelfstandig adviseur en helpt hij bedrijven om lerend te veranderen. Hij werkt daarbij in zeer uiteenlopende branches als de industrie, agrarische sector, financiële dienstverlening, ICT, welzijn en overheid. Naast zijn advieswerk treedt hij regelmatig op als docent, ondermeer aan de Universiteit Nyenrode en het VNO Studiecentrum De Baak. Het verschijnsel dat mensen in organisaties zo vaak samen dingen beslissen, die geen van hen eigenlijk wil, fascineert hem. Swieringa werkt vanuit de opvatting dat je een organisatieverandering pas geslaagd kunt noemen als de mensen na afloop vinden dat ook het werken er leuker op is geworden.

Andere boeken door Joop Swieringa

Over Jacqueline Jansen

Jacqueline Jansen is klinisch- en organisatiepsycholoog en behaalde een MBA op Nijenrode. Werkte als adviseur O&I bij de Koninklijke Marine en als (HR-)manager bij TV facilitair bedrijf Cinevideogroep. Sinds 1995 is zij zelfstandig organisatie-adviseur. Wat Jansen fascineert, is verandering in al haar facetten, collectief als team, MT of organisatie, maar ook individueel. Waarom gaat het soms als vanzelf, terwijl je nauwelijks iets lijkt te doen, en waarom zit je – als team of mens – soms zo hopeloos vast in stroop? Hoe doorbreek je dat weer? Hoe voorkom je dat je in de valkuil van reorganiseren tuimelt? Naast advieswerk coacht Jansen en ontwikkelt programma's voor managers en professionals, die in brede zin succesvoller willen zijn, individueel en in hun organisatie.

Andere boeken door Jacqueline Jansen

Inhoudsopgave

1. Het goede van gedoe
2. Motiveren: een klassieke reflex op een klassieke aanpak
3. Wie onwil veronderstelt, zal weerstand krijgen
4. Een goed besluit behoeft geen draagvalk
5. Niet betrekken, maar vertrouwen
6. De zegen komt niet van boven.
7. Veranderen in plaat van reorganiseren
8. Cultuur is er niet om te veranderen
9. De verandering is het doel
10. Goed veranderen is jezelf worden

Het einde van de klassieke organisatie

Met dank aan

Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gedoe komt er toch