Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

De beste de baas?

Prestatie, respect en solidariteit in een meritocratie

Paperback Nederlands 2008 9789053568156
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Mensen moeten gelijke kansen hebben en hun maatschappelijk positie mag niet bepaald worden door afkomst, ras of sekse. Alleen hun eigen inzet en talent mogen tellen. Dit 'meritocratische ideaal' wordt in onze samenleving breed omarmd, Maar is dit ideaal wel zo aantrekkelijk? In deze bundel, die ongetwijfeld tot veel discussie zal leiden, buigt een aantal bekende filosofen en sociologen zich over de keerzijden van dit ideaal.

Evelien Tonkens, Dick Pels, Pieter Pekelharing, Mark Bovens en Tsjalling Swierstra laten zien dat het meritocratische ideaal op gespannen voet staat met andere belangrijke idealen als onderling respect, solidariteit, democratie, onderhoud en een ontspannen samenleving.

Specificaties

ISBN13:9789053568156
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:168
Druk:1
Verschijningsdatum:11-3-2011
Hoofdrubriek:Economie

Lezersrecensies

4.0 van de 5
2 stemmen
1
0
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

achtergrond
Populisme moet blijven
Dick Pels 19 november 2008 Zo langzamerhand beseffen we dat het populisme geen incident of tijdelijke aberratie is: een reinigingsritueel dat het politieke bedrijf kortstondig heeft opgeschud voordat het zijn normale gangetje weer kon hernemen. Het populisme is ‘here to stay’, het gaat in elk geval niet vanzelf weg, en het kan dus beter worden benaderd als een uitdaging dan als een bedreiging voor het bestaande politieke bestel. Ook omdat het niet simpelweg in de rechterhoek kan worden gedrukt: het populisme manifesteert zich evengoed aan de linkerkant van het politieke spectrum, zoals de avonturen van Peter R. de Vries, Jan Marijnissen en Wouter Bos hebben laten zien. Bovendien hebben populistische politici eerder en effectiever dan hun traditionele tegenvoeters weten in te springen op de personalistische tendensen van de huidige mediademocratie.

Over Tjalling Swiersma

Tjalling Swiersma is Universitair Hoofddocent Techniekfilosofie aan de Universiteit van Twente.

Andere boeken door Tjalling Swiersma

Over Evelien Tonkens

Evelien Tonkens is Bijzonder Hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en columnist bij de Volkskrant.

Andere boeken door Evelien Tonkens

Over Dick Pels

Socioloog en filosoof Dick Pels is essayist voor onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Hollands Diep. Hij is (hoofd)docent maatschappijtheorie en sociale filosofie aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen. Daarnaast is hij een van de oprichters van de progressieve denktank Waterland.

Andere boeken door Dick Pels

Inhoudsopgave

1. In het jaar 2034, een inleiding
2. Competitie op alle fronten
3. Meritocratie en de erosie van zelfrespect
4. Verdient Oprah wel wat ze verdient?
5. De diplomademocratie
6. Meetlust: de wil tot meten
7. Naar een aidocratie. Conclusies

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De beste de baas?