Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Filosofie van het kijken

kunst in een ander perspectief

Gebonden Nederlands 2009 9789047700289
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Museumbezoekers blijven gemiddeld negen seconden voor een schilderij staan. Veel te kort om er recht aan te doen. Kun je beter leren kijken? Langer, intensiever, met een ruimere blik? Jazeker, zo blijkt uit de gesprekken die journalist Peter Henk Steenhuis voerde met filosofe Mieke Boon. De aanpak van Boon en Steenhuis leidt tot vragen die je in de meeste kunstboeken niet aantreft. Vragen over kunst als meditatie, over aangeleerde gevoelens en ons romantische zelfbeeld, over balans en evenwicht, over de manier waarop we kijken en oordelen.

De aanpak van Boon en Steenhuis leidt tot vragen die je in de meeste kunstboeken niet aantreft. Vragen over kunst als meditatie, over aangeleerde gevoelens en ons romantische zelfbeeld, over balans en evenwicht, over de manier waarop we kijken en oordelen. Waarom worden we geraakt door een Mondriaan, Rembrandt of Vlaamse meester - of juist niet? Dit boek is een oefening om op verschillende manieren (filosofisch, historisch, ethisch, theologisch) te leren kijken. Niet alleen naar kunst, maar ook naar onszelf en naar de wereld om ons heen.

Genomineerd voor de Socratesbeker 2010, de belangrijkste filosofieprijs in Nederland.

'Overtuigend laten ze zien welke grote filosofische thema's verbeeld zijn in de kunstwerken: het goede leven, lichaam en geest.' - Juryrapport Socratesbeker
'Prachtig uitgegeven ... niet alleen een studie in het bekijken van kunst, maar ook een van de origineelste inleidingen op de filosofie in het Nederlands taalgebied.' - Ger Groot in NRC Handelsblad

Specificaties

ISBN13:9789047700289
Trefwoorden:filosofie, perspectief
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:256
Uitgever:Lemniscaat
Druk:1
Verschijningsdatum:22-3-2012
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Expertrecensies (1)

Filosofie van het kijken
Peter de Roode | 9 augustus 2016
‘Kun je leren kijken?’, is de vraag die in dit boek centraal staat en ook bevestigend wordt beantwoord. Aan de hand van bekende en minder bekende schilderijen, krijgt de lezer kijkmogelijkheden voorgelegd om zijn eigen blik te verruimen. De verrassende uitspraak van de auteurs is: wie meer ziet van zichzelf, ziet meer op de schilderijen en omgekeerd, maakt duidelijk dat we hier met een uniek boek te maken hebben.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Peter Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis (1969) is journalist en schrijft veel over filosofie en zingeving. Zijn boeken ‘Filosofie van het kijken’ (2009) en ‘Denken over dichten’ (2011) kwamen op de shortlist van de Socratesbeker.

Andere boeken door Peter Henk Steenhuis

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Filosofie van het kijken