Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De rechter grijpt de macht

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2020 9789044646160
Direct te downloaden

Samenvatting

Elke dag is ‘de rechtsstaat’ op allerlei manieren in het nieuws. In de Urgendadiscussie werd geregeld naar voren gebracht dat de rechter de macht naar zich toe had getrokken. Politici verweten rechters dat ze op hun stoel waren gaan zitten. Al die stemmen geven een veelkleurig beeld.

Maar wat houdt een democratische rechtsstaat eigenlijk in? En wat is de rol van de rechter? Dat zou iedereen in grote lijnen moeten weten. Geert Corstens en Reindert Kuiper beschrijven levendig en uiterst toegankelijk hoe de rechtsstaat in de praktijk werkt, hoe de macht in de rechtsstaat niet gegrepen, maar gedeeld wordt. Aan de hand van concrete voorbeelden maken ze dat duidelijk.

Niet alleen Urgenda, de Filipijnse ‘war on drugs’ en SyRI, maar ook het vrouwenkiesrecht (SGP), Srebrenica, de Amerikaanse rassenstrijd, Kennedy en Obama, Mussolini en Berlusconi, Hongarije, Polen en Turkije, Napoleon, peepshows en andere zaken passeren de revue. Wat is er moeilijk aan de vraag of een pedofielenvereniging verboden moet worden? En waarom is het geen grap als Berlusconi de rechterlijke macht de ‘kanker van de samenleving’ noemt of rechters in de brexitprocedure in landelijke media als ‘enemies of the people’ worden weggezet? Op deze en vele andere vragen geeft dit boek antwoord.

Specificaties

ISBN13:9789044646160
Trefwoorden:rechtsstaat
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:192
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:11-11-2020
ISSN:
Jongbloed:Recht algemeen

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Geert Corstens

Geert Corstens is tot 1 november 2014 president van de Hoge Raad der Nederlanden. Daarvoor was hij onder meer officier van justitie in Arnhem, hoogleraar straf(proces)recht en raadsheer in de strafkamer van de Hoge Raad.

Andere boeken door Geert Corstens

Over Reindert Kuiper

Reindert Kuiper is raadsheer in het Gerechtshof Amsterdam.

Andere boeken door Reindert Kuiper

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De rechter grijpt de macht