Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het tij keren

Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt

Paperback Nederlands 2019 9789044640700
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Denken begint met twijfelen en ‘nee’ zeggen. Denken is de status quo kritisch bevragen en de onderliggende patronen van onrecht en onderdrukking blootleggen. Denken is ook: goed om je heen kijken en de mogelijkheden zien die reeds in de werkelijkheid verscholen liggen.

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de politieke denker en activiste Rosa Luxemburg werd vermoord. Haar leven lang vocht zij zowel tegen onrecht en onvrijheid als tegen de uitbuiting van mens en aarde ten bate van het kapitalistische groeimodel.

De afgelopen decennia is er vaak op de noodzaak van een radicale koerswijziging inzake milieu en economie gewezen. Die 'transitie' lijkt echter niet goed van de grond te komen. Wat is er voor nodig om het roer werkelijk om te gooien en de omwenteling naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving voor elkaar te krijgen?

In dit boek onderzoekt Joke Hermsen in hoeverre we het tij kunnen keren met behulp van de inzichten die Rosa Luxemburg en door haar geïnspireerde denkers als Hannah Arendt en Ernst Bloch over de mogelijkheid van politieke revolte hebben gevormd.

Specificaties

ISBN13:9789044640700
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:104
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:25-2-2019
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Over Joke Hermsen

Joke Hermsen (1961) studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur in onder andere De Gids, Optima, De Groene Amsterdammer, Lust en Gratie, Lover, Krisis/Tijdschrift voor Filosofie, Tmesis, Raster, Les Cahier du Grif, Surplus en Post-Perdu. In 1993 promoveerde Hermsen aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de literair-filosofische ideeëngeschiedenis Nomadisch narcisme. Sekse, liefde en kunst in het werk van Lou Andreas-Salomé, Belle van Zuylen en Ingeborg Bachmann. (Kok Agora, 1993). Daarna was zij jarenlang als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg. In 1998 debuteerde zij bij De Arbeiderspers met Het dameoffer, een paar jaar later gevolgd door Tweeduister (2001), een roman over de Engelse kunstenaarsgroep Bloomsbury. Haar essaybundel Heimwee naar de mens (2003) werd genomineerd voor de Socrateswisselbeker, het beste filosofische boek van 2003. In 2007 won Joke J. Hermsen samen met kunstenaar Jaap de Jonge de Martin van Amerongen publieksprijs voor een elektronisch essay. De essaybundel Stil de tijd werd in 2011 bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. Voor haar volledige oeuvre ontving Joke J. Hermsen in 2009 de Halewijnprijs. Op 29 augustus verschijnt ook haar nieuwe roman Rivieren keren nooit terug bij Uitgeverij De Arbeiderspers. In april 2017 opent op Kasteel van Gaasbeek de internationale tentoonstelling De kunst van het juiste ogenblik, die zij n.a.v. haar boek Kairos samenstelde.

Andere boeken door Joke Hermsen

Inhoudsopgave

Vooraf
Nieuw licht

De vraag
Heeft het zin om te hopen op een betere toekomst?

Het pamflet
Joke J. Hermsen
Het tij keren. Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt

Het fragment
Rosa Luxemburg
Uit: Brieven

De Denkers

De Bedenkers

Geraadpleegde literatuur

Woord van dank

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het tij keren