Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De 6 talenten van teamwork - ‘Patrick Lencioni doet het weer!’

Patrick Lencioni doet het weer! Hij ontwikkelde een nieuw model om effectiever samen te kunnen werken en meer plezier te halen uit je werk. In zijn novel ‘De 6 talenten van teamwork’ deelt hij zijn nieuwe inzichten.

Henk Jan Kamsteeg | 28 april 2023 | 3-5 minuten leestijd

‘De boodschap is duidelijk, Henk Jan.’ Mijn collega’s bij International Justice Mission (IJM) schoten in de lach. Ik had zojuist aangegeven graag met de storytelling voor een campagne aan de slag te gaan, maar had blijkbaar bijna smekend gekeken toen ik vroeg of iemand anders het contact met de drukker voor zijn of haar rekening wilde nemen. Tot midden in de nacht kan ik mezelf verliezen met het schrijven van teksten, maar alleen al bij de gedachte aan regelwerk kan ik letterlijk ’s nachts wakker liggen.

Gaven en talenten

Ieder zijn eigen gaven en talenten. En dus kan het dat we bij sommige werkzaamheden direct in een flow komen en bij andere niet vooruit te branden zijn. Kunst nu om in teamwerk de juiste taken bij de daarvoor meest geschikte medewerkers neer te leggen. In zijn nieuwe boek De 6 talenten voor teamwork laat Patrick Lencioni zien hoe we dit het best kunnen doen.

Nieuwe modellen

Eerst iets over de auteur: Patrick Lencioni. Lencioni heeft zijn sporen in het leiderschapswereldje wel verdiend. Zijn ‘5 frustraties van teamwork’ is binnen een paar jaar uitgeroeid tot een regelrechte klassieker. De zogenoemde ‘Piramide van Lencioni’ (van vertrouwen naar resultaten) maakt deel uit van menig leiderschapstraject – of zou dat moeten doen! Lencioni verstaat de kunst van het ontwikkelen van nieuwe modellen, die – in tegenstelling tot menig model die ik in leiderschapsliteratuur tegenkom – wel direct te begrijpen zijn.

Ook in De 6 talenten van teamwork introduceert Lencioni een nieuw model dat de komende jaren ongetwijfeld door veel trainers ingezet zal worden in het begeleiden van teams.

Zes talenten

Lencioni beschrijft zes talenten die nodig zijn om projecten succesvol af te kunnen ronden. Een korte beschrijving:

Reflectie: Het vermogen te overdenken, te speculeren en vragen te stellen die tot antwoorden en acties leiden. Mensen met dit talent verliezen zich gemakkelijk in het observeren van de wereld om hen heen en vragen zich af of dingen die anders zouden moeten.

Vindingrijkheid: Hier draait om het aanbrengen van nieuwe ideeën en oplossingen. Mensen met dit talent worden aangetrokken door dingen als organiseren, creativiteit en vindingrijkheid.

Oordeelsvermogen: Dit houdt verband met instinct, intuïtie en een goede kijk op dingen. Mensen met dit talent hebben een natuurlijke gave om een idee of situatie in te schatten, ook zonder veel data of expertise.

Aansporing: Nu draait het om het vinden, motiveren en prikkelen van mensen om in actie te komen rondom een bepaald idee of initiatief. Mensen met dit talent zijn van nature geneigd te inspireren en anderen aan te sporen om zich in te zetten voor een project.

Ondersteuning: Dit houdt in dat je mensen de hulp en steun biedt die ze nodig hebben. Mensen met dit talent zijn er goed in om zonder voorwaarden of beperkingen te reageren op de behoeften van anderen.

Doorzettingsvermogen: Nu draait het om het voltooien van projecten. Mensen met dit talent zijn niet alleen in staat, maar van nature ook geneigd om projecten van te ronden en ervoor te zorgen dat ze volgens de aanwijzingen worden voltooid.

Uitgetekend worden de zes talenten als tandwielen vormgegeven, waarmee Lencioni aangeeft dat ze elkaar draaiende houden. Alle talenten zijn dus nodig om tot resultaten te komen.

Verschillende werkzaamheden

Maar nog even terug naar we wijze waarop we bepaalde werkzaamheden ervaren. Lencioni maakt onderscheidt tussen drie categorieën:

Werktalent: Dit zijn de activiteiten die we kunnen beschouwen als onze ware talenten. Dit zijn de activiteiten die ons plezier en energie geven en enthousiast maken.

Werkcompetentie: Dat zijn de activiteiten die we niet uitgesproken vreselijk of uitgesproken leuk vinden, en waar we redelijk goed in zijn, misschien wel erg goed.

Werkfrustratie: Dit zijn activiteiten die je al je energie kosten en je het werkplezier ontnemen. Meestal hebben we moeite met deze activiteiten.

Hoeveel leuker en effectiever kan teamwork worden wanneer we allemaal onze werktalenten, -competenties en -frustraties ontdekken en de activiteiten binnen een projectgroep dusdanig weten te verdelen dat iedereen zoveel mogelijk op zijn of haar talenten wordt ingezet! Op de website workinggenius.com staat een (Engelstalige) assessment die teamleden (tegen betaling) kunnen doen. Een kleine investering die zich dubbel en dwars zal uitbetalen.  Ik ga er in mijn begeleiding van teams absoluut mee aan de slag! Dank weer, Lencioni voor het inzetten van jouw werktalenten ‘oordeelsvermogen’ en ‘vindingrijkheid’!

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden