Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leven in crescendo - Relevant en geeft Coveys wijsheden goed weer

Leven in crescendo past helemaal bij deze tijd, bij het zoeken naar betekenis, naar purpose. Stephen Covey schreef een deel van dit boek voor zijn dood in 2012, samen met zijn oudste dochter Cynthia Covey Haller. Zij maakte het 10 jaar later, in 2022, af. Stephen Coveys stem klinkt luid en duidelijk door, en zijn boodschap raakte me: Leven in crescendo .

Elly Stroo Cloeck | 6 maart 2023 | 4-5 minuten leestijd

Crescendo is een muziekterm, die betekent: steeds luider, intenser qua ritme en harmonie. De boodschap uit het boek is dat je bijdragen steeds belangrijker worden, niet zozeer zakelijk, maar wel voor de maatschappij en in je relaties met andere mensen.

Leven in crescendo onderscheidt vier momenten in het leven waarbij je kunt ‘inkakken’: bij je midlife-crisis, op het toppunt van succes, na een levensveranderende tegenslag, en na je pensionering. Dat zijn juist de momenten om betekenis te vinden en er tegenaan te gaan!

Midlife crisis

Het onderdeel van de midlife-crisis gaat in op je acties als je zo rond de 50 bent en niet zo succesvol als je wel zou willen. Tweede vrouw, sportauto, je kent het wel. Of gewoon huisje, boompje, beestje met goed terechtgekomen kinderen en een liefdevol 50-jarig huwelijk. Dát is pas succesvol! Stephen Covey beschrijft zijn eigen crisis: na 20 jaar lesgeven maar geen hoogleraar worden (omdat hij te weinig onderzoek deed en publiceerde!), besluit hij fulltime bedrijfsadviseur te worden. En 10 jaar daarna publiceerde hij zijn eerste boek, De 7 eigenschappen. Bepaald crescendo wel!

Top van succes

Het tweede moment is heel succesvol zijn, en lekker achteroverleunen. Niet doen! Met zoveel succes heb je veel invloed en kun je anderen heel goed beïnvloeden, ze helpen óók veel te bereiken. Hierbij komt hoogleraar en schrijver Adam Grant (Geven en nemen) aan het woord, die stelt dat geven één van onze persoonlijke doelen zou moeten zijn. Ook de filantropie van Bill Gates komt aan de orde. Muhammed Yunus, die hoogleraar economie was en het micro-krediet ‘uitvond’, is een ander inspirerend voorbeeld.

Levensveranderende ervaring

Dan de levensveranderende ervaring. Hoe moeilijk het ook is, na grote tegenslag moet je: 1. De uitdaging accepteren, 2. Geloven in een mooi leven en kiezen voor geluk, en 3. Je hoop delen met anderen. Als voorbeeld (natuurlijk) Nelson Mandela, maar ook Malala en Michael J. Fox. En de (voor mij) onbekende Elizabeth Smart, die als 14-jarige werd ontvoerd en 9 maanden lang dagelijks werd verkracht en als slavin werd misbruikt. Na haar bevrijding koos ze voor geluk (‘we kunnen zelf bepalen hoe we reageren op het leven’) en nu zet ze zichzelf in voor andere misbruikslachtoffers, ze is een rolmodel.

Pensionering

Tenslotte pensionering, een ‘misplaatst concept’. Een baan hebben is de makkelijkste manier om te denken dat je een doel hebt, volgens Covey. Na je pensioen kun je natuurlijk gaan golfen en reizen. Je kunt ook een betekenisvol doel zoeken en gaan doen wat je denkt dat goed is, zonder je zorgen te maken over je carrière. In dit deel veel aandacht voor het Longevity Project, waarbij gekeken wordt waarom mensen lang leven. Het hebben van een doel, actief blijven en goede relaties blijken cruciaal te zijn.

Relevant

Cynthia Covey Haller is erin geslaagd om een boek te schrijven dat relevant is en de wijsheden van haar vader goed weergeeft. In het grootste deel van het boek is de ‘ik-persoon’ dan ook Stephen Covey, die veel anekdotes uit zijn eigen leven deelt, net zoals in zijn eerdere boeken. De ‘beroemdheden’ komen uit Cynthia’s koker, evenals hier en daar een paar paragrafen waarin zij op haar vaders leven reflecteert.

Ik vond het erg lijken op de bestseller De tweede berg van David Brooks, maar dan zonder de focus op huwelijk en religie, waar ik me enorm aan ergerde. De Coveys weten dezelfde boodschap op een betere manier te brengen, met heel veel voorbeelden van bekende en (voor mij) minder bekende mensen, regelmatige links naar De 7 eigenschappen en de andere Covey boeken (voornamelijk De achtste eigenschap en Het derde alternatief), en naar allerlei onderzoeken.

De voorbeelden zijn overvloedig en goed uitgewerkt. Ik vond ze bepaald inspirerend en zat tijdens het lezen naar passend vrijwilligerswerk voor mijzelf te zoeken. In deze tijd van individualiteit is het goed om gewezen te worden op betekenis vinden in het zorgen voor een ander, in de breedste zin des woords.

De familie Covey

Ik was geschokt door het nawoord (niet zo handig vertaald als ‘conclusie’) waarin Cynthia de laatste jaren van haar ouders beschrijft. Op hetzelfde moment dat moeder Sandra in een rolstoel terecht komt, wordt vader Stephen dement. Diens aftakeling is triest, en hij verliest letterlijk zijn stem (de kern van De 8ste eigenschap). Maar het maakt de familie, die voor het tweetal blijft zorgen, nog hechter.

Na Stephen sr, Stephen jr en Sean is er nu dus Cynthia die het Covey-gedachtengoed uitdraagt. Stephen sr en Sandra hadden 9 kinderen. Wat kunnen we nog verwachten?

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden