Veel van de verhalen uit de bundel Zeg het met beeld van Raf de Rycke kende ik al, zoals de laatste (nummer 52): ‘Het bloempje van keizerin Catharina’. Deze metafoor wordt in de zelforganisatiecommunity regelmatig gebruikt, zodat de luisteraars zich afvragen ‘waarom’ ze doen wat ze doen. Ook de ‘omgekeerde piramide’ is een veelgebruikte metafoor mijn omgeving.
Compliment
Zeg het met beeld is geen boek dat je in één ruk uit zal lezen. Daarvoor bevat het gewoon te veel verhalen: 52. Maar, en dat verdient een groot compliment, wat de auteur heeft gedaan is eigenlijk wel briljant. Alle verhalen zijn onderverdeeld in 7 thema’s en die helpen je bij het vinden van de juiste metafoor voor een bepaalde situatie.
De metaforen zijn onderverdeeld in de volgende thema’s:
1. Organisatiecultuur
2. Leiderschapsstijl
3. Gedrag en houding
4. Risico’s
5. Strategie
6. Veranderingsmanagement
7. Organisatiestructuur
Ook geeft de auteur tips om zelf metaforen te maken en te gebruiken. Een oud-collega van De Rycke is een ware ‘metaforengenerator’. Er waren zelfs collega’s die ze allemaal noteerden, omdat de ene nog briljanter was dan de ander. Ik hoop dat die collega ook nog eens met een boekje komt...
Dyslexie
Jarenlang heb ik me door boeken heen moeten worstelen, de ene was nog ongrijpbaarder dan de ander. ‘Hij heeft dyslexie’, was de diagnose, alsof het een ziekte is! Nee, dat ik dyslectisch ben is hetzelfde als dat ik rechtshandig ben. Er bestaat een soort waardeoordeel van de niet-dyslecten over dyslecten, maar het brein van dyslecten werkt gewoon anders. Veel architecten zijn dyslectisch, maar excelleren in ruimtelijk inzicht.
Het boek is mooi vormgegeven en straalt kwaliteit uit. Dit boek verdient een plek in de bibliotheek van elke verhalenverteller, manager of ouder. Dyslexie is vaak erfelijk en dit boek bevat metaforen die ouders kunnen gebruiken om iets duidelijk te maken aan hun kroost, dat waarschijnlijk ook de ‘gave’ van dyslexie heeft.
Inzichten
Er zouden meer boeken moeten komen als dit. Boeken waarin verhalen centraal staan, in plaats van een opeenstapeling van droge theorie. Of parabels en gelijkenissen: korte verhalen uit het dagelijks leven, om een religieus, moreel of filosofisch idee te illustreren. Dit boek heeft mij mooie en bruikbare inzichten gegeven en als schrijver geïnspireerd om nog meer verhalen te vertellen.
Over Daniël E. Brouwer
Daniël E. Brouwer is schrijver, trainer, spreker en organisatieadviseur op het gebied van informatiemanagement, functioneel beheer en continu verbeteren. Hij heeft meer dan 15 jaar leidinggevende ervaring en is oprichter van adviesbureau IMNEO en opleidingsinstituut VFB Academy. Daniël schrijft boeken en artikelen en geeft lezingen om zijn kennis te verspreiden.