Blended leren ontwerpen van Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar lees je niet van kaft tot kaft, maar leg je naast je bureau om erbij te pakken op elk moment dat je inspiratie en praktische tips nodig hebt bij het ontwerpen van een leer- of verandertraject.
Gids
Een boek voor doeners die concreet aan de slag willen en fan zijn van overzichtelijke stappenplannen. Dat blijkt ook uit het onderdeel Zelf aan de slag, aan het einde van elk hoofdstuk. De ervaren Hulsebosch en Wagenaar fungeren als gids en loodsen je veilig en overzichtelijk door het ontwerpproces heen. Denk aan het maken van person’s, het kiezen van tools en online platformen en het maken van een faciliteerplan.
Onderbouwd
Het leuke aan de indeling van het boek is dat je niet gehinderd wordt door allerhande theorie, maar dat je wel op weg wordt geholpen met tips voor achtergronden en verdere verdieping. Zoals de tip: ‘Bekijk de TedTalk ‘Try something new for 30 days’ waarin Matt Cuts je enthousiast maakt om in kleine stappen iets nieuws te leren.’ Dat wil trouwens niet zeggen dat de inhoud niet onderbouwd is. Integendeel! Verwijzingen naar onderzoekers en modellen staan overzichtelijk in een matrix. Inclusief de handige opmerkingen of het model moeilijk of makkelijk is toe te passen.
Kortom, Blended leren ontwerpen is een handzaam en concreet doe-boek binnen de snelontwikkelende wereld van online en blended learning.
Over Jasmijn Mioch
Jasmijn Mioch is adviseur Learning & Development met een specialisme op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Daarnaast schreef zij een gastbijdrage in het boek Hybride van Matthijs Steeneveld over Blended Learning en is zij redacteur bij het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO).