Sinds ik zelf ben begonnen met hardlopen is het uitlopen van een marathon een droom. Liep ik eerst vooral om mij gewoon lekker in mijn vel te voelen. Nu loop ik ook zo af en toe een wedstrijd omdat ik mij vooral ook wil ontwikkelen. Ik ben De hardlooprevolutie gaan lezen omdat ik sinds kort een hartslagmeter heb waardoor ik veel preciezer kan gaan trainen. Het uitlopen van een marathon leek mij vooralsnog onbereikbaar. Maar na het lezen van De hardlooprevolutie van Stans van der Poel en Koen de Jong is deze droom een stuk dichterbij gekomen.
Het boek ‘De hardlooprevolutie’ bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een algemeen deel, geschikt voor alle lopers die in de eerste plaats lopen om zich goed te voelen. Je leert ademhalingsoefeningen te doen en wat hartslagzones precies zijn zodat je je hartslaghorloge echt goed kan gaan gebruiken.
Deel 2 is voor beginnende lopers die opbouwen tot 10 kilometer. En in deel 3 wordt het 14 kilometerschema beschreven waarbij je maximaal 14 kilometer traint in aanloop naar een hele marathon. Iedereen die graag loopt kan dus iets uit dit boek halen.
In het 14-kilometerschema zit de revolutie. Je leert namelijk secuur trainen en niet zozeer hele lange duurlopen te doen. De belangrijkste reden hiervoor is dat toppers een 30 kilometer training lopen in 2 uur. Maar een gemiddelde loper doet daar 3 en een half uur over. Bijna twee keer zo lang en dat is zeer belastend voor spieren, pezen, aanhechtingen en gewrichten. Door het doen van die lange duurlopen mis je tijd voor herstel. Daardoor buigt je prestatiecurve af naar beneden en wordt een loper eerder langzamer dan sneller. Ook de kans op blessures neemt dan toe. Hoe dit alles precies zit kun je teugvinden in ‘De hardlooprevolutie’.
Kort samengevat komt ‘De hardlooprevolutie’ op het volgende neer:
1. Train vier keer per week.
2. Loop niet langer dan 14 kilometer.
3. Loop twee keer op je ‘marathonhartslag’.
4. Train één keer per week boven je ‘marathonhartslag’.
5. En ‘kijk één keer per week vogels’. Met andere woorden, één keer in de week train je heel erg rustig.
Om met het schema aan de slag te kunnen moet je wel je omslagpunt laten vaststellen. Dit heb je nodig om secuur te kunnen trainen. Het beste kun je dit laten doen door een sportarts. Dan weet je echt je absolute maximale hartslag. Van der Poel en De Jong beschrijven ook een manier waardoor je dit zelf bij benadering kunt vaststellen.
Ik vind De hardlooprevolutie een zeer interessant boek. Iedere loper kan er iets uithalen want het bevat de laatste inzichten. Daarnaast vind je schema’s voor een ‘lekkere’ 10 kilometer, een hele snelle 10 kilometer en dus voor die marathon. Het lopen van een marathon komt daardoor echt binnen handbereik. Voorwaarde is dan wel dat je een serieus en betrouwbaar persoonlijk record hebt op de 10 kilometer. Dat betekent dat je al een behoorlijke hardloper bent en geen beginner om het 14-kilometerschema te gebruiken. Maar eenmaal zover dan is het dit schema een serieus alternatief voor hele lange duurlopen omdat het een verantwoorde balans heeft tussen extensief en intensief trainen. Veel gebruikers van het programma rapporteren goede resultaten, dus waar wacht je nog op!
Over Brigitte Koehler
Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.