Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Toppertjes

Toptalent: hoe vindt u ze? En hoe houdt u ze vast? Headhunter Ralf Knegtmans ging op zoek naar de doorslaggevende eigenschappen van toptalent en vond negen universele criteria. Hij schreef een boek dat een must reed is voor alle organisaties.

Ben Kuiken | 26 mei 2008 | 2-3 minuten leestijd

Authenticititeit, passie, leervermogen, moed: het is slechts een greep uit de negen universele criteria voor Toptalent. Headhunter Ralf Knegtmans stelde deze lijst van eigenschappen samen op basis van ervaringen uit zijn praktijk en toetste ze vervolgens aan de hand van gesprekken met topmensen van zeer uiteenlopende organisaties, van Peter Bakker van TNT, Ben Verwaayen van BT tot Foppe de Haan (Jong Oranje) en Jonnie Boer (driesterrenrestaurant De Librije). Die aanpak alleen al levert een boeiend boek op, en een must reed voor alle organisaties. Want het wordt steeds moeilijker voor grote organisaties om toptalent te vinden en aan zich te binden. De vergrijzing maakt de arbeidsmarkt alleen maar krapper, en de jongere generatie stelt andere eisen aan werk dan hun voorgangers. Ze willen een zinvolle bijdrage leveren aan een betere wereld, bijvoorbeeld, of een goede work/life-verhouding. En ze willen vooral uitgedaagd worden, zich ontwikkelen en ontplooien. Zeker toptalent is snel verveeld, schrijft Knegtmans in zijn boek. Een bedrijf zal ze daarom moeten blijven inspireren en uitdagen, anders zijn ze snel weer vertrokken.

Naast een lijst met negen universele criteria van toptalent geeft Knegtmans ook advies, zowel aan het toptalent zelf (‘vertrouw op je intuïtie’) als aan bedrijven en organisaties die interessant willen zijn en blijven voor het echte talent. Knegtmans verwacht dat de bestaande arbeidsverhoudingen op de schop gaan, en dat als organisaties zich niet aanpassen, ze een groot probleem hebben. Dat betekent dat ze toptalent bijvoorbeeld als zzp’er moeten inhuren, of ze de mogelijkheid moeten bieden om zelf te bepalen wanneer en hoe ze werken. De oude hiërarchische arbeidsverhoudingen voldoen in elk geval niet langer (en dat is maar goed ook, zouden we eraan toe willen voegen).

Ralf Knegtmans heeft een bijzonder boek geschreven, dat zeker tot denken aanzet. Vooral de vele interviews met topmannen (en een enkele vrouw) maken het boek zeer waardevol voor iedereen die met toptalent te maken krijgt. Een gevaar van die aanpak is natuurlijk dat er nog meer klonen van de baas in bedrijven worden aangesteld. Door ook Foppe de Haan en Jonnie Boer aan het woord te laten ondervangt Knegtmans dit bezwaar ten dele, maar de passages over vrouwelijk toptalent of uit allochtone hoek zijn wat aan de dunne kant. Terwijl we het toch vooral ook daar van moeten hebben.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden