Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zo doen we dat hier!

Hoe integer gedraagt u zich eigenlijk? En uw collega's? Deze vraag krijgen bestuurders steeds vaker voorgelegd. Het mooi ingebonden boek 'Zo doen we dat hier' van Niels-Ingvar Boer en Albert Jan Stam geeft inzicht in de praktijk van alledag. Bovendien benoemen ze 7 krachten die bepalend zijn voor de mate van integriteit. Morele besluitvorming zou naar mijn mening bij iedere bestuurder én toezichthouder hoog op de agenda moeten staan. Dit boek stelt u in staat te reflecteren op dit thema en hierover in uw organisatie te discussiëren.

Marianne Eussen | 19 februari 2014

Integriteit is een belangrijk thema in organisaties. Steeds vaker lezen we in het nieuws hoe bestuurders en organisaties over de schreef gaan. In 'Zo doen wij dat hier' schetsen Niels-Ingvar Boer en Albert Jan Stam dat integriteit niet een absolute waarde is. Integriteit is onderhevig aan opvattingen in de maatschappij over wat kan en niet kan. Het is als het ware een werkwoord, omdat het vooral gaat over het gedrag van mensen. De auteurs zijn adviseur bij Berenschot en hebben praktijkverhalen verzameld, waaruit ze zeven krachten hebben gedestilleerd. Ze zijn er zo in geslaagd om het wat moeilijk grijpbare begrip integriteit heel tastbaar te maken. Het boek is gericht op bestuurders, maar naar mijn idee ook goed te gebruiken door toezichthouders. Aan de hand van 12 interviews met bestuurders uit non-profitorganisaties schetsen de auteurs hoe in de praktijk met integriteit in organisatie wordt omgegaan. Hoe prangend deze kwesties zijn, is mooi verwoord in het motto van het boek: 'Morele vraagstukken zijn vaak complex en het goede is niet altijd eenduidig. De verleidingen zijn soms groot en de ethische maatstaven rekkelijk. Blijven zoeken naar wat passend is, is een permanente opgave. Niets is zwart of wit, geen rechte lijn, maar met oog voor nuancering.' De 7 krachten die integriteit stimuleren zijn: - Verbinding - Vertrouwen - Moresprudentie - Dialoog - Transparantie - Goede voorbeeld - Volharding Door de rode draad uit de praktijkverhalen om te zetten in 7 krachten, is het mogelijk ook een analyse te maken van je eigen situatie. Bij iedere kracht benoemen de auteurs namelijk 10 reflectievragen. Vooral de kracht moresprudentie vind ik persoonlijk een heel mooi begrip. Hieruit blijkt hoe essentieel het is dat niet alleen bestuurders, maar ook professionals op de werkvloer competenties ontwikkelen voor morele besluitvorming en daarover het debat met elkaar aangaan! Interessant is ook de polariteit tussen deze krachten en 7 andere eigenschappen die vaak nodig zijn in een bestuurdersrol. De balans in die polariteit bepaalt namelijk uiteindelijk de mate van integriteit. Misschien is het wel de bestuurder die zich hiervan bewust is en kan blijven bewegen in dit krachtenveld die integer blijft in deze complexe wereld vol morele verleidingen. Het boek 'Zo doen we dat hier' heeft een overzichtelijke opbouw. Door de praktijkverhalen is het heel herkenbaar voor bestuurders en toezichthouders. Tegelijkertijd biedt het diepgang door de analyse en het benoemen van 7 krachten die integriteit bevorderen. Het boek geeft u praktische handvatten om uw eigen gedrag te analyseren en de discussie in uw organisatie aan te gaan. Kortom, dit boek helpt u een passend antwoord te geven op de maatschappelijke vragen over integriteit in uw organisatie. Overigens zijn de essenties uit het boek in een compact filmpje te zien.

Over Marianne Eussen

Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Niels-Ingvar Boer, Albert Jan Stam
Zo doen we dat hier!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden