WordPress is lang niet het enig beschikbare gereedschap om websites te bouwen. Joomla en Drupal bijvoorbeeld zijn ook zeer krachtige, gratis beschikbare contentmanagementsystemen. Waarom zou je dan voor WordPress kiezen? Het belangrijkste voordeel is gebruiksgemak. Vooral de basishandelingen in WordPress gaan heel simpel en soepel: denk aan berichten plaatsen, foto’s toevoegen en bewerken. Dat is belangrijk, want dat zijn handelingen die je dag in, dag uit moet uitvoeren.
De makers hebben duidelijk de eindgebruiker in beeld gehad bij hun ontwerp. Daar heeft WP een echte voorsprong op de concurrentie. Nog een pluspunt is de flexibiliteit van WordPress. Na installatie heb je een kale, lege website, maar je kunt eenvoudig een ander vormgevingsthema installeren. Thema’s kiezen, uitproberen, installeren, aanpassen: je doet het allemaal rechtstreeks vanuit WordPress. De ingebouwde grafische customizer, waarmee je de vormgeving ‘live’ helemaal naar je smaak aanpast, krijgt met elke WP-update meer mogelijkheden.
Is WordPress het ideale systeem voor alle websites? Nee, want dat bestaat niet. Zo zit bij andere cms’en allerlei extra functionaliteit al direct ingebouwd; in WordPress kun je bijna niet zonder plugins. Gelukkig zijn er ongelooflijk veel goede en krachtige plugins beschikbaar: van contactformulieren tot SEO-instellingen, van fotogallery’s tot e-commerce. En ook die plugins kies en installeer je direct vanuit WP zelf. Al met al maakt die combinatie van een simpel basisssysteem en een grote hoeveelheid plugins WordPress dus toch een aantrekkelijke optie, ook als je meer wilt dan een eenvoudige blog of miniwebsite.
Omdat WP zo’n eenvoudig systeem is, lijkt een boek erover misschien overbodig. Maar toen ik zelf begon om sites met WordPress te maken, liep ik toch al snel tegen vragen aan. Hoe pas je de homepage aan, hoe schakel je reacties in of uit, hoe maak je pagina’s die eruitzien zoals jij wil, hoe breid je de mogelijkeden uit?
De Basiscursus start wel bij de basis, maar laat je ook zien hoe je de site naar je hand zet, onder ander met voorbeelden van zo’n twintig plugins. Zo leer je ook hoe je WordPress aanpast als je géén typische blogsite wilt, maar een site voor je bedrijf of vereniging, al dan niet met blogpagina’s.