Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Regel jij het draagvlak?

De titel van het jongste boek over verandercommunicatie doet vermoeden dat er opnieuw een gereedschapskist vol instrumenten voor maakbare veranderingen over de communicatiewereld is uitgestort. Niets is echter minder waar. Monica Wigman heeft met 'Regel jij het draagvlak?' weliswaar een praktisch boek geschreven, maar dan vooral vanuit de kennis en ervaring dat instrumentele communicatie hooguit voor matige resultaten zorgt op het gebied van draagvlak en beweging.

Nico Jong | 24 april 2012 | 1-2 minuten leestijd

'Regel jij het draagvlak?' is fris en luchtig van opzet en vormgeving. Maar laat je daardoor niet op het verkeerde been zetten. Het is een serieus en degelijk onderbouwd boek over verandercommunicatie. Veranderingen zijn aan de orde van de dag en iedereen weet dat communicatie daar een cruciale rol bij speelt, maar literatuur over verandercommunicatie moet je moeizaam bij elkaar sprokkelen. En dan is de kwaliteit ook vaak nog teleurstellend.

Wigman biedt gelukkig soelaas. Verandering ontstaat door interactie en niet door instrumenten. Beweging ontstaat door met elkaar van gedachten te wisselen, inzichten te delen, maar ook door meningen te laten botsen. Dit is het belangrijkste uitgangspunt van het boek dat begint met een beschrijving van verschillende soorten verandering en de betekenis daarvan voor communicatie.

Het belangrijkste instrument bij verandering is de communicatieadviseur zelf. Daarom wijdt Wigman er een heel hoofdstuk aan. Hetzelfde geldt voor een goede analyse van de verandering en het formuleren van de communicatievraag. Verder komen aan bod wat je kunt doen om doelgroepen te betrekken, hoe je luistervermogen organiseert, het fenomeen weerstand en hoe je het interactievermogen vergroot.

Een apart hoofdstuk bevat alle modellen waar de auteur zelf graag mee werkt. 'Regel jij het draagvlak?' is de betere handreiking voor communicatie bij veranderingsprocessen.

Het boek is breed opgezet en nodigt uit zelf je keuzes te maken. Wel is het aan te raden ook de achterliggende literatuur te raadplegen als je echt aan de slag gaat. Wigman toont wel de mogelijke wegen, maar niet de complete routes die je kunt bewandelen.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden