Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Reflectiespel 2

Om als leidinggevende succesvol te zijn is het belangrijk zelfkennis te hebben en te weten waar uw sterke en zwakke kanten zitten. Het valt vaak niet mee om diep van binnen te kijken naar uw eigen gedrag en dan eerlijk te zijn naar je uzelf. Het 'Reflectiespel 2' van Marijke Lingsma, Marijke Sybesma en Jan Oosting laat u op een ongedwongen manier kritisch naar uzelf kijken.

Marianne Eussen | 24 juni 2010

Het Reflectiespel bestaat uit twee delen die heel goed los van elkaar te gebruiken zijn. Het verschil tussen beide delen zit 'm in de onderwerpen waarover vragen opgesteld zijn. In mijn recensie over deel 1 heb ik wat opmerkingen gemaakt over de beide spellen, daarom beperk ik me hier tot een bespreking van deel 2. Dit deel bevat vragen over ondernemerschap, omgaan met dilemma's en tegenslagen, toekomstgerichtheid en de balans tussen werk en privé. Er zitten vragen bij om het spel op gang te brengen en kaarten die een appèl doen op uw blinde vlekken. Er is geen overlap met vragen uit deel 1. Ieder onderwerp heeft een eigen kleur waardoor u makkelijk kunt selecteren of een combinatie van vragen kunt maken. Een vraag uit de categorie Balans werk-privé is bijvoorbeeld: 'Wat roept de meeste spanning bij je op en hoe ga je daarmee om? Wat is het effect op anderen, denk je?' Een vraag uit de categorie Blinde vlekken is bijvoorbeeld: 'Welke feedback krijg je over je functioneren en hoe herkenbaar is dit? Van welke feedback word je ongemakkelijk? Waar reageer je dan op?' Ook dit spel heb ik gebruikt in intervisiegroepen. Dat werkt uitstekend. De vragen inspireerden de deelnemers om zelf reflectieve vragen te stellen aan anderen. Het kan nooit kwaad om vragen in uw repertoire te hebben zoals 'Met welk spreekwoord ben je opgegroeid en welke waarde drukt dat nu nog steeds uit?' of 'Wanneer laat je na om feedback te geven en wat is het effect daarvan op jezelf?' Zelf heb ik een gedurfde variant gemaakt op één van de startvragen namelijk: 'Wat moet ik van jou weten om dit project/opdracht te verstieren?' Bij individuele coaching haal ik er wel eens een vraag bij over een specifiek onderwerp. Of ik geef een vraag mee als huiswerk. Het leukste vind ik toch de toepassing in interactie, waardoor er een uitwisseling van ervaringen ontstaat en iedereen van de situatie kan leren.

Over Marianne Eussen

Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Marijke Lingsma, Marijke Sybesma, Jan Oosting
Reflectiespel 2

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden