Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

L² Zorg. Lean leiderschap in de praktijk

'De theorie van Lean Six Sigma uitgelegd in een leerzaam boek' dat is - wat mij betreft -de beste wijze om het boek 'L2 Zorg, Lean leiderschap in de praktijk' van Kjeld Alij en Bas Lohman te beschrijven. De theorie wordt weggezet in een verhaal rond een Spoedeisende Eerste Hulpafdeling in een ziekenhuis. Eind van het verhaal is, wil je lean leiderschap goed laten slagen, neem er de ruimte en de tijd voor, je kunt het er niet even bij doen!

Dick Bos | 20 november 2013

Zoals zo vele andere lezers heb ik al het een en ander gelezen over de lean six sigma methodiek en de voorganger daarvan 'the theory of constrains'. Maar dit boek plaatst de toepassing van lean leiderschap binnen een verhaalsituatie rond een spoedeisende eerste hulpafdeling (SEH) binnen een gefingeerde zorginstelling. Daarmee is het een boeiend boek. De hoofdpersoon is - nadat duidelijk is geworden dat er een aantal zaken op de SEH niet soepel verlopen - gebiologeerd door de uitdaging daaraan wat te doen. Zo verdiept zij zich in de nodige literatuur en voert zij met verschillende personen gesprekken. Al snel wordt de hoofdpersoon geconfronteerd met mensen die een nieuwe uitdaging wel aan willen gaan en zij die zich tegen vernieuwing verzetten. Voorbeelden die ook gegeven worden in boeken zoals Coveys 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' en 'Systemisch transitiemanagement' van Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw. De hoofdpersoon wordt gestimuleerd door haar echtgenoot en iemand van de leiding van het ziekenhuis om het lean leiderschap verder vorm te geven. Zij bemerkt dat zij meer tijd nodig heeft en tegen de beperkingen van haar mogelijkheden aanloopt. Vervolgens moet de hoofdpersoon een aantal keuzes maken, zoals het overdragen van een deel van haar verantwoordelijkheden om effectief sturing te kunnen geven aan het veranderproces, het binnenhalen van expertise en het lopen van een stage bij een ziekenhuis in het buitenland, die al verder is met de invoering van lean leiderschap. Als je het boek goed volgt zie je dat voor de hoofdpersoon een aantal puzzelstukken in elkaar vallen. Deze puzzelstukken worden ook daadwerkelijk zo afgebeeld. Om er een paar te noemen: Durven kiezen (wat doe je wel en niet, waar maak je wel/niet tijd voor), aanspreken op verantwoordelijkheid (een persoon die niet mee wil, direct aanspreken), zelf gaan kijken (op de eigen SEH en door een stage elders) denken vanuit de patiënt (hoe is de hulp sneller aan te beiden en waar kan waarde worden toegevoegd?), koersvastheid en lange termijnvisie (lean is niet van even, maar vraagt om een lange termijn strategie en regelmatig evalueren). Dit boek is een aanrader om te lezen als je kennis wilt maken met hoe lean procedures kunnen worden opgepakt en weggezet in een organisatie. Het boek is door de auteurs boeiend geschreven en door de puzzelstukken, die aan belangrijke kernelementen raken, een compleet verhaal. Wat mij betreft is de boodschap die het boek vooral uitademt het feit dat je tijd en ruimte moet maken voor het doorvoeren van een gekozen proces en dat de leiding van een organisatie achter deze veranderwens moet staan wil het een kans van slagen hebben.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden