Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Diagnose 2025

Begin oktober kreeg ik de nieuwsbrief van Managementboek met een nieuw boek over de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg: 'Diagnose 2025' van Philip Idenburg en Michel van Schaik. Dat wil ik lezen! dacht ik meteen. Op mijn achttiende begon ik als thuishulp, daarna werkte ik als fysiotherapeut en inmiddels ben ik als adviseur bij Adviestalent bij voorkeur betrokken bij projecten in de zorgsector. Dat er veel in de zorgsector staat te veranderen is mij duidelijk. Maar wat ons precies te doen staat om deze veranderingen het hoofd te bieden, blijf ik lastig vinden. Ik sloeg het boek open in de hoop op antwoorden.

Christèle Warmerdam | 23 december 2010

'Diagnose 2025' van Philip J. Idenburg en Michel van Schaik is echt een boek dat je graag in je boekenkast hebt; mooi gebonden en sterk visueel vormgegeven. Het boek is opgedeeld in vijf delen. In 'Het eerste consult' staan de auteurs kort stil bij de huidige situatie van de gezondheidszorg. Kort en krachtig leggen ze uit hoe drie belangrijke markten het huidige zorgsysteem bepalen: de zorgverzekeringsmarkt tussen patiënt en zorgverzekeraar, de zorginkoopmarkt tussen verzekeraars en zorgaanbieders en de zorgconsuptiemarkt, tussen patiënt en zorgaanbieder. In het midden van deze partijen staat de overheid die de taak heeft de toegang, kwaliteit, doelmatigheid en betaalbaarheid van de zorg te waarborgen. Deze heldere uitleg van de complexe zorgmarkt maakt het boek ook toegankelijk voor mensen die minder bekend zijn met deze sector. Grote veranderingen doen hun intrede. Het tweede deel 'Anamnese: zeventien trends' beschrijft de grootse veranderingen onder treffende titels. Zo zijn er de trends 'younique', one-to-one', groener, voorkomen, googleritis, etcetera. De verscheidenheid aan trends maakt duidelijk hoe complex de veranderingen zijn: patiënten vragen meer differentiatie, zonder maatregelen dreigt er een tekort van 450.000 werknemers, de financiering van vastgoed is recent veranderd, de bevolking vergrijst en ICT en gentechnologie bieden tal van mogelijkheden. Ik vraag me hardop af waar je moet beginnen om al deze veranderingen het hoofd te bieden? In het derde deel leggen Idenburg en Van Schaik hoe zij op basis van onzekerheden met zekerheden tot drie verschillende scenario's zijn gekomen. Het vierde deel beschrijft deze scenario's in geuren en kleuren. In het ene toekomstbeeld is er een extreme mate van sociale cohesie; ik word er helemaal kriegelig van zoals iedereen op elkaar let en voor elkaar zorgt! In een ander scenario is de veiligheid en saamhorigheid ver te zoeken. Als je niet stinkend rijk bent, is het maar te hopen dat je niet ziek wordt! Hoewel ik het onwaarschijnlijk acht dat één van deze scenario's werkelijkheid wordt, illustreren ze prachtig wat de gevolgen kunnen zijn van geopperde beleidsopties, of juist niets durven kiezen. Het boek sluit af met tips om op basis van de scenario's de dialoog aan te gaan en de daad bij het woord te voegen. Na het lezen van 'Diagnose 2025' is mijn vraag welke kant het op moet met de Nederlandse gezondheidszorg helaas niet beantwoord. Wel is het me meer dan ooit duidelijk dat het tijd is om keuzes te maken en dat die keuzes hoe dan ook pijn gaan doen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarom roep ik iedereen binnen én buiten de zorgsector op: lees dit boek, deel je visie en kom met mij in actie!

Over Christèle Warmerdam
Christèle Warmerdam was adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Kenmerkend is de combinatie van werken en leren. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Philip J. Idenburg, Michel van Schaik
Diagnose 2025

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden