Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Recensie

Leidinggeven zonder bevelen

Elke manager of projectleider kent het gevoel dat hij telkens weer zijn medewerkers moet motiveren, achter hen aan moet hollen en hen moet aanzetten tot betere prestaties of meer kwaliteit. Veel managers dromen ervan dat de medewerkers jouw bedrijf, afdeling of project 'dragen' in plaats dat jij hen en het bedrijf moet voortduwen. Klinkt dit ongeloofwaardig? Filip Vandendriessche en Jef Clement beogen dat u met 'Leidinggeven zonder bevelen' de eerste stappen kunt zetten om dit einddoel dichterbij te brengen.

Peter Vermeulen | 18 april 2008 | 2-3 minuten leestijd

Hoofdvraag in 'Leidinggeven zonder bevelen' is: hoe realiseren we de balans tussen vertrouwen en controle? Om deze vraag te beantwoorden, gaat het boek dieper in op díe managementconcepten die cruciaal zijn. De volgende managementthema's staan hierin centraal: beloningsstructuur, input/output, een motiverende heldere visie, draagvlak, weerstand en delegeren.

Vandendriessche en Clement schrijven een boek over management op het niveau van het geven van een opdracht. Er zijn vier niveaus bij het geven van een opdracht: 1. het probleem; 2. het doel dat je wilt bereiken; 3. de criteria waaraan de oplossing moet voldoen; 4. de oplossing.

De auteurs stellen dat je als manager nooit verder moet gaan dan niveau 3. Hierdoor geef je de medewerkers de ruimte om zelf naar een oplossing te zoeken. Dat motiveert meer dan dat ze verteld krijgen wat ze moeten doen. Om de geschiktheid van de oplossing op juistheid vast te stellen, geef je een duidelijk kader aan.

De niveaus 1 tot en met 3 zijn volgens de schrijvers het domein van de manager. Onder niveau 4 staat de medewerker als een uitvoerder, die ondersteund moet worden om zelf oplossingen te bedenken, binnen het kader dat hij heeft meegekregen. In de eerste twee hoofdstukken worden als uitgangspunt behandeld: 'je krijgt wat je beloont', de 'managementtrechter' en de 'conflictpiramide'. Het model van de managementtrechter correspondeert met de conflictpiramide: oplossingen zorgen in organisaties altijd voor veel conflictstof.

Minder strijd wordt gevoerd over criteria en doelen. Doorgaans zien we grote overeenstemming op het niveau van de vraag wát eigenlijk het probleem is. Vandendriessche en Clement: 'kapitaliseer op de consensus over het probleem, geef vervolgens heldere kaders mee om de discussie over oplossingen in goede banen te leiden'. In hoofdstuk drie en vier wordt het motivatievraagstuk beschreven en de onderscheidende rol als manager. Het krijgen van draagvlak en het omgaan met weerstand, worden behandeld in de daarop volgende hoofdstukken.

Ten slotte tonen de auteurs aan dat alles rondom delegeren draait om een delicaat punt: een uitweg vinden uit het dilemma 'controleren of vertrouwen?' 'Leidinggeven zonder bevelen' is een praktisch boek voor de manager die streeft naar operational excellence. Het is geen wetenschappelijk boek. De kern is dat het niet de manager zelf, maar de medewerkers zijn die operational excellence kunnen bereiken. De taak van de manager is om problemen te 'verkopen' en niet om oplossingen te formuleren. Het boek is voorzien van vele voorbeelden uit de praktijk en toont hoe een organisatie krachtig en dynamisch kan worden geleid vanuit visie. \

Filip Vandendriessche en Jef Clement schrijven met 'Leidinggeven zonder bevelen' een goed boek voor managers, die in hun stijl van leidinggeven in de directieve hoek zitten en moeite hebben om hieraan te ontsnappen. Maar komt u als lezer dichter bij het einddoel? Het zal moeilijk zijn om door middel van het lezen van alleen dit boek uw managementstijl aan te passen. Als u reeds bezig bent met deze persoonlijke verandering, zal dit boek zeker een goed hulpmiddel zijn om dit doel te bereiken. Het boek is voorzien van praktische bijlagen met hierin relevante oefeningen en bruikbare tips om deze verandering te bevorderen.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Filip Vandendriessche, Jef Clement
Leidinggeven zonder bevelen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden