Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Berenschot leiderschapsboek

Ber Damen geeft in 'Het Berenschot leiderschapsboek' een goed beeld van de ontwikkeling van leiderschap vanaf de prehistorie tot nu en neemt daarbij een voorschot op de toekomst. Dit met interessante onderbouwingen in relatie tot onder andere dode apen in een dierentuin, de link tussen seks en leiderschap en het belang van dromen. Het boek is lezenswaardig voor eenieder die geïnteresseerd is in het fenomeen leiderschap.

Richard van der Lee | 8 februari 2013

Ber Damen heeft een vlotte schrijfstijl en zijn boek heeft een goede opbouw. Eigen inzichten en ervaringen worden afgewisseld met interviews, die soms voor het mooie iets te langdradig zijn. Daarnaast wordt ruimschoots gebruik gemaakt van inzichten van goeroes zoals Ten Bos, Hamel en Kets de Vries en relevante praktijkvoorbeelden. De auteur komt tot de conclusie dat het command & control-denken op zijn laatste benen loopt. Op zich niet vernieuwend en ook logisch, zeker wanneer je dit betrekt op de ontwikkeling in de wereld buiten organisaties. Veel organisaties en vooral 'leiders' in hun ivoren toren lopen immers lichtjaren achter op wat er echt speelt in de eigen organisatie en de wereld waar klanten mee te maken hebben. En dan gaat het niet meer alleen over technologie maar ook over de sociaal-culturele ontwikkelingen. Belangrijkste constatering op dit gebied is het feit dat de verbinding ontbreekt, wat mede wordt veroorzaakt door klassieke scholing van leiders op basis van achterhaalde denkbeelden over de sturing en vorming van mensen. Daarnaast speelt de ratio nog steeds een te dominante rol, wat zorgt voor afstand en wantrouwen in organisaties en in de interactie met klanten. Cijfertjes zijn in de bestuurskamer schijnbaar nog steeds interessanter dan mensen. Er is nog veel te doen! De aanvullende visie op leiderschap wordt door de auteur beschreven als de 'Geluk, Hoop & Liefde Show'. Termen als zingeving, het hogere doel, gedeeld leiderschap en dromen spelen hierbij de hoofdrol. Niet zweverig maar wel een enorme uitdaging voor veel van de leiders van nu, gezien de noodzaak ingeslepen gedragspatronen te transformeren met het doel over te gaan op een leiderschapstijl die past bij de nieuwe wereld. Dit vraagt om duidelijke keuzes maken en dat is best een lastig fenomeen. De in het boek geopperde optie om 'oudere' leiders een mentorrol te laten vervullen voor nieuwe generaties is overigens leuk maar tegenwoordig wellicht beter om te keren. Ik vermoed namelijk dat juiste deze 'seniore leiders' in dit opzicht aan de hand moeten worden genomen gezien hun achterstand op de ontwikkelingen binnen organisaties en de buitenwereld. Hier komt ook nog eens de extra dimensie van veranderende organisatiestructuren of liever gezegd nieuwe samenwerkingsvormen om de hoek kijken, wat geen positieve invloed zal hebben op de comfortzone van de hiërarchisch denkende leider. Dus afscheid nemen van de onmogelijke hark, het hokjesdenken begraven en wij-denken in plaats van ik-denken. Dat zijn de uitdagingen voor de komende jaren. Leesadvies: Het Berenschot Leiderschapsboek is geschreven vanuit een brede kijk op zaken. Aan te bevelen voor mensen die interesse hebben in het fenomeen leiderschap en alles wat hierop van invloed is.

Over Richard van der Lee

Richard van der Lee werkt als ZAV'er (Zelfstandig Aanjager van Vervanging) onder de naam Visie op Talent en is daarnaast auteur van diverse managementboeken. Hij publiceert regelmatig artikelen en blogs op diverse websites in binnen en buitenland over de driehoek talentontwikkeling-Leiderschap-nieuwe organisatievormen. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden