Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een voor allen, allen voor een

‘Een voor allen, allen voor een’ van Simon Sinek is een boek over de zoektocht naar de essentie van een veilige, florerende bedrijfscultuur aan de hand van biologie, antropologie en evolutieleer.

José Otte | 26 juni 2014 | 2-3 minuten leestijd

Wat heeft biologie, of antropologie te maken met succesvol ondernemerschap? Alles volgens Simon Sinek. In zijn nieuwste boek laat hij ons zien hoe belangrijk vertrouwen en samenwerking zijn voor het succesvol zijn van organisaties. Sinek zegt dat als mensen zich veilig voelen bij elkaar, ze samenwerken en dingen bereiken.

Zo simpel als dat klinkt, zo lastig is het in de praktijk. Maar aan de hand van voorbeelden over hoe onze hormoonhuishouding werkt, laat Sinek zien hoe belangrijk het is om voldoende endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine te hebben. Hij laat ook zien hoe we ons cortisolniveau in de hand kunnen houden. Allen dragen bij tot balans in ons lichaam, en daarmee een balans in samenwerking.

Sinek laat aan de hand van voorbeelden uit bijvoorbeeld het leger, en organisaties, zien hoe belangrijk het is dat mensen zich veilig voelen. Als die cirkel van veiligheid er niet is, zijn mensen veel te veel bezig met angst. En dan kunnen ze zich niet focussen op het verbeteren van de resultaten voor de organisatie. Hij laat zien hoe leiders ervoor kunnen zorgen dat die cirkel van veiligheid ontstaat. Hij haalt internationale onderzoeken aan die laten zich dat stress DE hoofdoorzaak is van hartklachten. Hij laat zien dat het ongezond is om werk te doen waar je ’n hekel aan hebt. Hij laat zien dat als we minder controle hebben op ons eigen leven/werk, dat dit zorgt voor meer stress. Hij laat ook zien dat als het systeem in balans is, we bovenmenselijke kwaliteiten lijken te verwerven.

Hoewel het boek vooral geschreven lijkt voor de Amerikaanse markt, zit er natuurlijk grote overlap in met onze Europese cultuur. ‘Een voor allen, allen voor een’ geeft uitleg over het waarom en het belang van samenwerken van uit een balans. Die balans moet er eerst zijn in ons eigen lichaam (de hormoonhuishouding), zodat we vanuit die balans kunnen gaan samenwerken.

Soms heb je van die momenten dat alles op z’n plek lijkt te vallen. Voor mij was dat ook zo bij het lezen van dit boek. Ik had net een boek gelezen over voeding en het belang van voeding op onze hormoonhuishouding, toen ik Sinek’s boek tegenkwam. Sinek heeft de tijd genomen, in zijn boek, om de materie goed uit te leggen. En dat waardeer ik bijzonder.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden