Eén van de geïnterviewde goeroes in 'De goeroegids' van Dominique Haijtema is Jos Burgers. Van hem is een legendarische uitspraak die de kracht van dit boek illustreert: 'In plaats van vier tientjes voor twee boeken uit te geven, betalen mensen liever duizend euro voor de toelichting op die twee boeken. Denk niet dat je alles weet na het lezen van de interviews. De managementdenkers hebben in hun boeken en lezingen veel meer te melden. Een goed overzicht biedt 'De Goeroegids' wel. Dit boek zou wel eens kunnen aanzetten tot het volgen van een lezing door de bron zelf. Of zoals Daniël Ofman in zijn interview zegt: 'uiteindelijk doet een boek niets. Het zijn de mensen die een boek tot leven brengen. Door lezingen en workshops gaat het pas leven'.
Inderdaad, het verslag van het interview met Remco Claassen is erg leuk. De volgende dialoog doet het op papier en in de zaal goed: 'Heeft u zelf ook ervaring met leidinggeven? Nee, zelfs mijn honden luisteren niet naar me'. Maar Claassen op het podium zien uitleggen wat 'fompen' is, maakt meer indruk dan een boek of een interview. Het goede nieuws voor de goeroes is dus dat dit boek hun inkomsten uit lezingen niet zal aantasten. Wel biedt het de mogelijkheid voor de potentiële deelnemers om kennis te maken met de denkers. Door haar vraagstelling weet Haijtema echt een goed beeld neer te zetten van de goeroe in kwestie. Op die manier kun je degenen die je nieuwsgierig maken scheiden van degenen waar je jeuk van krijgt. Iedereen kan dan zijn favorieten op een verlanglijstje zetten. Dat is goed voor die deelnemers, want de kans op een 'fit' met de spreker neemt toe. Het is ook goed voor de sprekers, want de kans op een teleurstellende ervaring neemt af. Ik was blij om te lezen dat het veelgemaakte, maar nutteloze onderscheid tussen 'managers' en 'leiders' in dit boek door de meeste goeroes goed behandeld wordt. Een manager is niet een bureaucraat die alleen maar papier schuift. Sommige managers moeten hun leiderschapsvaardigheden ontwikkelen, maar veel leiders moeten ook aangemoedigd worden om hun managementcapaciteiten te ontwikkelen. Verbinding is het toverwoord, niet het bouwen van twee zuilen waarvan er één bevolkt wordt door bureaucratische nietsnutten en de andere door verlichte geesten. Wat veel van de aangehaalde goeroes met elkaar gemeen hebben, is hun trots op de wetenschappelijke onderbouwing van hun werk. Het zijn niet zomaar sprekers die je vermaken, ze hebben een wetenschappelijk gefundeerde boodschap. Haijtema koppelt hun inzichten vervolgens aan elkaar en confronteert ze ook met elkaars uitspraken. Die interactie is interessant. Ik raad iedereen aan het boek ook zo te lezen: zoek de overeenkomsten, maar ook de verschillen, en breng de verschillen met elkaar in balans. De Caluwé meldt in zijn interview: 'De organisatie draait wel, maar niet omdat er leiding wordt gegeven'. Iedereen die daar wat aan wil doen, kan veel inspiratie vinden in 'De Goeroegids'.
Over Joost van Driessen
Joost van Driessen is manager bij het Ministerie van Defensie. Hij is afgestudeerd in de informatica aan de Universiteit Leiden en deed zijn MBA-opleiding bij de Business School Nederland. Zijn werkterrein bevindt zich op het grensvlak waar organisatie en informatie elkaar raken.