Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Inspirerend leiding geven begint bij jezelf

Het boekje 'Inspirerend leiding geven begint bij jezelf' van Ton Rijkers wil een handreiking bieden om een inspirerend leider te worden of om op dit onderdeel je gaven verder te ontplooien.

Jaap Hollaar | 17 oktober 2007 | 2-3 minuten leestijd

De voor de hand liggende vraag is dan natuurlijk: wat wordt verstaan onder inspirerend? De een vind dit inspirerend en de ander dat. Personeelsadvertenties staan er bol van: 'Gezocht: een inspirerende manager.'

Inspireren is volgens Rijkers 'inblazen van de geest'. Hoe is dit dan zichtbaar? Kun je dat blazen dan horen? Het is zichtbaar door passie, motivatie en enthousiasme. Met andere woorden: bezielend beïnvloeden van jezelf en anderen. Als het ware een vonk die overspringt. Contact. Bij de een lukt dit wel, bij de ander soms niet. Het kan altijd wel zolang er maar aangesloten wordt op het juiste ontwikkelingsniveau.

Een juist voorbeeld geven is hierbij van betekenis. Positief voorbeeldgedrag heeft een positief effect. Andersom ook. De volgende is dan: wat wordt verstaan onder leidinggeven?

Rijkers legt bij leidinggeven de nadruk op de omgang met mensen, en bij managen op organiseren. Coachen is daarbij het sluitstuk: opleiden, begeleiden, en laten leren. Doen we dit goed, dan is het inspirerend. Leidinggeven zou dus alleen maar op een inspirerende wijze mogen plaatsvinden.

Kortom: 'Een goede leider is in de eerste plaats in staat om zichzelf goed te leiden'. Daarbij gaat het om effectief communiceren met anderen. Bewust wording van jezelf en van de ander. Hulp hierbij, in de vorm van een goede coach bijvoorbeeld, lijkt mij in sommige gevallen aanbevolen. Reflecteren op je ervaringen, gevoelens en je gedachten.

Menig manager is bezig met een opleiding of training in leiderschap of leiderschapsaspecten. Maar waar blijf jezelf? Hoe moet je daarna verder met jezelf en je ontwikkeling? Ik kan me goed voorstellen dat het boekje voorziet in een behoefte. De laatste jaren ging het om winstmaximalisatie, prestaties en aandeelhouderswaarde. Maar waar bleef de werkelijke aandacht voor de mens? Wellicht is dit aspect in de 'menshouderij' door allerlei factoren naar de achtergrond verdwenen.

'Inspirerend leiding geven begint bij jezelf' biedt een handreiking voor de ontwikkeling tot een inspirerend leider. Het boekje is voorzien van een leesadvies. Rijkers geeft daarin aan dat eerst het boek in z'n geheel doorgenomen moet worden. Daarna beslis je of wilt werken aan inspiratie en inspirerend leiderschap. Zo ja, volg dan het geformuleerde werkadvies op.

Dat werkadvies houdt het volgende in: overdenk de tip aan het einde van het hoofdstuk, schrijf dit op, lees dan het hoofdstuk en reflecteer. Beantwoord nu opnieuw de tip en volg de aanwijzingen die er onder staan. Pas nu de tip toe in de praktijk. Een praktisch en duidelijk advies.

Voor de bruikbaarheid vind ik het handiger als de tip aan het begin van het hoofdstuk was opgenomen. Eerst een inspirerend mens worden, pas daarna inspirerend leider. De benodigde vaardigheden worden hierbij uitgebreid toegelicht. Een manier van denken, spreken en handelen die anderen in vertrouwen accepteren.

U werkt met het boek 'Inspirerend leiding geven begint bij jezelf' gericht aan uw leiderschap. Dankzij de informatie, richtlijnen, praktische tips en opdrachten krijgt u inspiratie, inspirerend leiderschap en verwerft u inspirerende vaardigheden.

Het boek is voor iedereen die aan zijn inspiratie wil werken en inspirerend wil zijn. In het bijzonder is het bestemd voor managers, coaches, trainers, docenten en studenten.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden