Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Classic Drucker

'Classic Drucker' is een overzichtswerk van compact geschreven managementartikelen met diepgang en actualiteit. Het is vooral een studieboek en naslagwerk, Drucker behandelt in veertien hoofdstukken management en CEO-verantwoordelijkheden op een wijze die de lezer aan het denken zet.

Koos Overbeeke | 21 januari 2010 | 3-4 minuten leestijd

De artikelen in 'Classic Drucker' verschenen eerder in Harvard Business Review. Ze zijn gegroepeerd in twee hoofdgroepen: managementverantwoordelijkheden en de wereld van de eindverantwoordelijk manager (CEO). De artikelen stammen uit de periode '67 tot '99 van de vorige eeuw. Desondanks zijn ze nog zeer actueel, waarmee de waarde van het werk van Drucker en zijn bijdrage aan de ontwikkeling van managementliteratuur nog maar eens is onderstreept.

Het boek begint met een zeer belangrijke managementverantwoordelijkheid. Zelfmanagement: Wat zijn iemands sterke kanten? Hoe en onder welke omstandigheden presteert hij het best? Hoe leert hij, hoe houdt hij zichzelf scherp en in conditie? Dit zijn vragen die aan de orde komen en door Drucker van commentaar worden voorzien. Zo laat Drucker zien dat de meeste mensen hun sterke kant (en hun zwakke kant) onjuist inschatten en dat alleen eerlijke feedback van anderen een manager een correct en volledig beeld kan bieden.

Verder belicht Drucker onderwerpen zoals relaties, naaste verwanten en bijvoorbeeld of iemand een 'lezer' of een 'luisteraar' is. Het antwoord op die vraag bepaalt welke communicatiestijl het best bij iemand past. Drucker illustreert dat met voorbeelden. Succes en falen van bekende voorbeelden als Kennedy, Eisenhower en anderen.

Daarna gaat Drucker in op de basistheorie van elke business. Met talloze voorbeelden illustreert hij hoe die theorie aan verandering onderhevig is, hoe een manager dat kan volgen en wat er gebeurt als hij teveel op eerdere successen blijft voortborduren.

Andere managementverantwoordelijkheden die Drucker in dit deel uitwerkt zijn onder meer:

- Organisatie van effectieve besluitvorming en effectieve regelgeving (maak nooit regels voor uitzonderingen).

- De outsourcingtrend in HRM. Zeer lezenswaardig voor CEO's en stafdirecteuren die nadenken over de pro's en contra's van outsourcing.

- Besluiten over loopbaantrajecten, Drucker illustreert hoe corporate MD-programma's ook 'killing' kunnen uitwerken op de ontwikkeling van een talent.

In deel twee, de wereld van de CEO, behandelt Drucker onder meer de informatie-behoefte die de CEO werkelijk heeft, ontwikkelingen in organisatieconcepten en nieuwe uitdagingen op het terrein van productiviteit. Sommige van deze hoofdstukken zijn iets abstracter geformuleerd en iets meer onderzoekend dan onderwijzend van aard. Maar ook hier zoekt Drucker steeds weer de verbinding tussen zijn gedachtevorming en de alledaagse praktijk in een organisatie.

In 'The new society of organizations' schijnt hij zijn licht bijvoorbeeld op ontwikkelingen in organisaties die onontkoombaar zijn en tegelijkertijd sociale gemeenschappen kunnen ontwrichten.

Hierbij verbindt Drucker organisatie-uitdagingen zoals productiviteit met demografische ontwikkelingen en de rol van organisaties bij het ontstaan en afbreken van sociale verbanden. Hij breekt een lans voor het aanbrengen en aanreiken van nieuwe structuren in de gemeenschap. Het is in zijn ogen een verantwoordelijkheid van de business, die direct volgt uit de verantwoordelijkheid van het maken van winst. Feitelijk is dit geen boek om in één adem uit te lezen. Drucker behandelt daarvoor te veel uiteenlopende thema's en reikt daarbij veel concepten en beschouwingen aan. Deze beschouwingen zijn ieder voor zich een regenachtige zondagmiddag waard om rustig bij stil te staan en te koppelen aan de eigen ervaring.

Zo heb ik er een half jaar over gedaan om dit boek tot me te nemen terwijl ik parallel hieraan diverse andere managementboeken heb geconsumeerd. Op deze wijze kon ik de vertaling maken tussen Drucker en mijn eigen werkpraktijk en werd ik steeds weer geïnspireerd en gevoed om na te denken over mijn eigen praktijk en effectiviteit als manager en verandermanager. Kortom, voor iedere manager en consultant die het managementvak serieus neemt is dit boek een aanrader.

Over Koos Overbeeke
Koos Overbeeke werkt op strategisch en tactisch niveau aan slagkracht- en prestatieverbetering in organisaties. Verder is hij interim-, programma- en projectmanagementadviseur in verandering met ruime ervaring in de driehoek Mensen, IT en Bedrijfsprocessen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Peter Drucker, Thomas Stewart
Classic Drucker

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden