Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Recensie

The Patient Will See You now

Een vriendin van mij googlet tegenwoordig haar symptomen voordat ze besluit of ze naar haar huisarts gaat. Mijn vriend heeft een app waarmee hij zijn slaapritme in kaart brengt. Een collega gebruikt de app ‘Stand Up!’ om haar eraan te herinneren af en toe te lopen (‘zitten is immers het nieuwe roken’). Gezond zijn, worden en blijven gaat steeds meer digitaal.

Milou Engelaer | 22 juli 2015 | 2-3 minuten leestijd

In mijn zoektocht naar wat e-health, m-health en andere zorginnovaties gaan betekenen stuit ik op het boek van Dr. <a title="Eric Topol" href="https://www.managementboek.nl/auteur/40478/eric-topol">Eric Topol. De titel, ‘The patiënt will see you now’ vind ik al een mooie omkering. Daarnaast ben ik verbaasd dat een cardioloog een boek schrijft over het nieuwe en digitale tijdperk van de zorg. Mijn beeld is namelijk dat medisch specialisten over het algemeen niet erg dol zijn op de vooruitzichten van gedigitaliseerde zorg. Als iemand met een medische achtergrond zegt dat het kan – nee moet! – dan wil ik daar alles over weten!

Eric Topol beschrijft hoe verschillende ontwikkelingen gaan bijdragen aan de toekomst van de zorgsector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om het genoom van individuen in kaart te brengen, de ontwikkeling van allerlei apps voor je smartphone om je eigen gezondheid te monitoren en het gebruik van big data (‘Massive Open Source Medicine’).

Hij beschrijft de zorg van de toekomst als zorg waarbij de patiënt veel meer aan het stuur zit en eigenaar is over zijn eigen zorgproces. Door de ontwikkeling van mobiel internet en de technologie rondom health-apps voorziet Dr. Topol dat de zorg gedemocratiseerd zal worden. Lichamelijk onderzoek kan de patiënt grotendeels zelf doen met allerhande apps en mobiele apparaten.

Zo zijn er voor zowel beeldvormende technieken als labtesten al zeer goedkope, draagbare alternatieven ontwikkeld. Met de juiste algoritmes kan een supercomputer vervolgens mogelijke diagnoses en bijbehorende waarschijnlijkheid bepalen. Zo is de patiënt niet meer volledig afhankelijk van de arts en wordt het proces van genezing er meer één van co-creatie. Dr. Topol is heel grondig in zijn uitleg.

Hij neemt de lezer aan de hand mee door zijn gedachtegang van het bestaande naar het toekomstige. Hierbij beschrijft hij heel volledig en nauwkeurig de historie van de relevante ontwikkelingen. Dit maakt hem doordacht in plaats van dromerig en zorgt ervoor dat hij ook voor de minder visionaire types als mijzelf goed te volgen is. En ondanks dat hij duidelijk voorstander is van medische technologische ontwikkelingen en het gebruik van big data, vergeet hij niet ook te kijken naar de nadelen en gevaren. Dit maakt hem geloofwaardig.

Het boek inspireert en zet mij aan het denken. Ik betrap mezelf erop veel te delen over wat ik lees. Zowel over de technologie als over het onbegrijpelijke paternalistische karakter van de zorg (‘doctor knows best’), waarover ik nog nooit eerder kritisch heb nagedacht. Ondanks dat ik de inhoud erg interessant vind, heb ik toch best wat moeite gehad om door het boek heen te komen.

Ten eerste was het (medisch) Engels vrij pittig: en dat terwijl ik mijn studie helemaal in het Engels heb gedaan en bovendien ook groot fan ben van series als ER en Greys Anatomy. Daarnaast blijkt de grondigheid van Dr. Topol ook zijn valkuil – sommige stukken zijn behoorlijk langdradig. Desondanks ben ik blij dat ik het boek heb uitgelezen. Het perspectief dat Dr. Topol beschrijft, van meer inspraak, betere bereikbaarheid van zorg, lagere kosten en grotere kans op genezing heeft mijn beeld van de toekomst van zorg absoluut veranderd!

Over Milou Engelaer

Milou Engelaer houdt zich voornamelijk bezig met organisatie-ontwikkelvraagstukken, meestal in de ziekenhuiswereld maar soms ook in andere delen van de zorgsector (langdurige zorg, farmaceuten). Dat doet ze zowel in project- en programmateams als in de rol van procesbegeleider. Daarnaast geeft ze regelmatig trainingen en begeleidt ze intervisie. Ze is verbonden aan TwynstraGudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden