Het idee achter business hacks is direct afgeleid van life hacks, waarover in het verleden al meer boeken zijn verschenen. Onder meer het boek ‘175 lifehacking tips’ van Martijn Aslander. Ging dat boek voornamelijk over aan werken met computer gerelateerde tips, in het boek 180 Business Hacks verlegt auteur Roel de Graaf de aandacht naar een hoger en meer algemener (management) niveau van tips voor je dagelijks werk. Daarbij maakt hij gebruik van zijn jarenlange ervaring als adviseur van managers en zoals dat met een duur woord heet: executives. Toch merk je dat niet aan de insteek van de tips, die redelijk ‘down to earth’ zijn. Er wordt niet te hoog van de toren geblazen zoals je bij sommige, meest Amerikaanse managementboeken wel ziet gebeuren.
Weinig tijd om te lezen
Het boek 180 Business Hacks telt maar 207 pagina’s en is vrij ruim opgezet met één business hack per pagina. Daarom zal het boek je in eerste instantie waarschijnlijk weinig tijd kosten. In ieder geval wat betreft het lezen. Maar als je ervoor open staat begint het (na)denken over wat je er mee kunt in je dagelijkse werk al tijdens het lezen. En ben je dus alsnog meer tijd kwijt. Of dat verstandig is vraag ik me af. Het kan namelijk geen kwaad om het boek eerst in zijn geheel door te nemen en goed tot je door te laten dringen voordat je ermee aan de slag gaat. En waarmee je aan de slag gaat, want niet alles is op jouw functie en werkzaamheden van toepassing. Je zult zelf de keuzes moeten maken. Daar helpt Roel de Graaf je niet bij.
Handige en overzichtelijke indeling
Het boek is lekker overzichtelijk. Iedere pagina wordt voor de helft in beslag genomen door een afbeelding of illustratie. Qua vormgeving springen die er al positief uit. Overal in dezelfde stijl waarmee Roel de Graaf (of beter gezegd het bedrijf Flaticons) op eenvoudige wijze probeert duidelijk te maken waar de business hack over gaat. Het sprak mij in ieder geval aan. Op het overblijvende deel van de pagina staat kort en in gewone taal beschreven waar de hack vandaan komt. Uit eigen ervaring of die van bekende en minder bekende (management)goeroes. Vanzelfsprekend staat er ook beschreven in welke situaties de business hacks je van dienst kunnen zijn. Op veel van de pagina’s staat daarnaast onderaan nog een link naar een website voor meer (achtergrond)informatie.
Oneliners én wetenschappelijke tips met impact
Ja, een deel van de business hacks bestaat uit simpele oneliners, die elkaar nog weleens tegenspreken, terwijl een ander deel meer wetenschappelijk is onderbouwd. Alles bij elkaar bieden de beschreven business hacks je voldoende aanknopingspunten om na te denken en alsnog de gewenste impact te creëren. Daarbij vind je de verschillende hacks gegroepeerd terug in een negental logisch geordende hoofdstukken: innovatie, strategie, organisatie, management, analyse, projecten, change, communicatie en persoonlijke effectiviteit. Ieder hoofdstuk omvat precies twintig hacks, waarmee het totaal uitkomt op de eerder genoemde 180 business hacks.
Waarom niet?
Wat is er op tegen om dit boek aan te schaffen en te lezen? Welk risico loop je hiermee? Een eerste risico zou kunnen zijn dat je teksten tegenkomt uit managementboeken die je al eens hebt gelezen. En misschien weer terzijde hebt gelegd. Dat risico is ook aanwezig bij andere managementboeken, waarvan je na lezing denkt ‘Goh, waar heb ik dit eerder gelezen. Niets nieuws onder de zon’. De compacte omvang van het boek zou je wat dat betreft over de streep kunnen trekken, want in tegenstelling tot die andere boeken lees je dit boek de eerste keer in maximaal twee avonden uit. Een tweede risico zou kunnen zijn dat je het boek in je eentje leest en er in je eentje invulling aan probeert te geven. Dit risico zou je kunnen ondervangen door meerdere exemplaren van het boek aan te schaffen en te delen met een KSG-tje. Een Klein Slim Groepje mensen uit je directe werkomgeving.
Aan de slag
Wie heeft er nu niet de ervaring dat hij of zij in zijn of haar dagelijkse werk vast komt te zitten. Worstelt met een bepaald probleem en de misschien voor de hand liggende oplossing(en) over het hoofd ziet. Voor die mensen is dit boek geschreven. Beter gezegd: voor die mensen die er voor open staan op een andere manier naar de probleemstelling te kijken. Om de mogelijke business hacks in veel, zo niet alle gevallen met anderen binnen de organsatie te bespreken en er concreet mee aan de slag te gaan. Denk in ieder geval niet dat het boek 180 Business Hacks je pasklare oplossingen aanreikt. Zoals gezegd biedt Roel de Graaf je slechts de tips, het echte (na)denkwerk en de uitvoering zijn voor rekening van jou en je collega’s als lezers.
Over Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.