Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Online trainen - 'De nodige inspiratie en vakkennis'

Voor wie als trainer, met alle restricties van afgelopen jaar, aan het werk wilde blijven, was de overstap van trainen in een zaal naar online bijeenkomsten onvermijdelijk. Maar live trainen is anders dan van achter een pc met een groep aan de slag te gaan.

Annett Keizer | 5 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

Het boek Online trainen van Karin de Galan is - zeker in de huidige omstandigheden actueel - een bron van informatie om online trainingen vorm te geven en contact met je deelnemers te optimaliseren.

Online trainen heeft zo zijn voor- én nadelen ten opzichte van trainen in een zaal. De techniek laat het afweten, deelnemers zijn met andere dingen bezig dan de lesstof of verdwijnen gewoon uit beeld om koffie te halen. Ook ik dacht dat online trainen (van coachings- en communicatieve vaardigheden) heel lastig en misschien wel onmogelijk was. Gelukkig las ik op tijd het boek van De Galan, waardoor ik een stuk zelfverzekerder werd over de (on)mogelijkheden van online trainen.


Online en offline heeft dezelfde basis

In haar boek start De Galan met een uitgebreid verhaal over het motiveren van je deelnemers. Net als bij offline trainen, gaat het daarbij vooral om de juiste opzet en didactische methode die je inzet. Als doel en opzet van je training helder zijn, is het halve werk gedaan. Hoofdstuk 1 brengt daarin niet specifiek iets voor online trainen en met een knipoog leidt De Galan dan ook de laatste paragraaf in met het kopje 'Huh, maar dat is toch niet typisch voor online trainen?' Het antwoord daarop is inderdaad dat online en offline dezelfde basis hebben. Het verschil zit hem vooral in werkvormen, die je online deelnemers kunnen boeien, en de technische mogelijkheden van Zoom, Teams, Kahoot, Mural of welk programma je ook gebruikt. Daar zoomt De Galan op haar volgende ruim tweehonderd pagina's uitgebreid op in.


Handige tips voor opzet en uitvoering

Naast uitgebreide uitleg over de opzet en het draaiboek voor een online training, beschrijft De Galan ook handige werkvormen en praktijkopdrachten. Deze worden afgewisseld door verhalen van trainers uit de praktijk en zijn geïllustreerd door vrolijke en verhelderende tekeningen.
Wat ik zelf enorm waardeerde waren de technische tips voor oefeningen en interactie met deelnemers. Wanneer en waarom laat je deelnemers hun geluid en beeld aan of uit zetten? Hoe begeleid je subgroepjes die in ‘rooms' uit elkaar gaan? Met welke tools en technieken vergroot je de betrokkenheid van alle deelnemers? De Galan is zeer gul in het geven van zeer praktische tips. Dat doet ze vanuit eigen ervaring en ervaringen van andere trainers. Zo is ze heerlijk eerlijk over hoe presentatie en techniek in Zoom elkaar flink kunnen bijten. Op een foto in haar boek is te zien dat De Galan's groene blouse geheel verdwijnt op het ‘green screen', waardoor ze als zwevend hoofd in beeld verschijnt.

Wie slim is...

Net als Karin De Galan denk ik dat online trainen, net als vergaderen, overleggen, coachen, in de toekomst niet meer weg te denken is en dat elke trainer er vroeg of laat aan moet geloven om (deels) online te gaan. Natuurlijk kun je dan het wiel zelf gaan uitvinden om een online training in elkaar te sleutelen. Óf je pakt Online trainen van Karin de Galan erbij en leest een dagje flink door voor de nodige inspiratie en vakkennis.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden