Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Online trainen - 'Een feest om te lezen'

Het nieuwste boek van Karin de Galan, trainer van het jaar 2020/2021, gaat over online trainingen. Heel specifiek, live online trainingen waarbij de trainer en de deelnemers op het zelfde moment aanwezig zijn.

Amber Zwartbol | 4 februari 2021 | 2-3 minuten leestijd

Voor wie al meer van Karin de Galan heeft gelezen of mogen ervaren zal het boek veel herkenning bieden: checklist, kernoefeningen, glijbanen ... ze komen allemaal weer voorbij. In Online trainen worden de mogelijkheden besproken om de kracht van het trainersmodel waar De Galan al jaren succesvol mee is  ook online in te zetten. Zo wordt als voorbeeld een online training beschreven, met daarin de herkenbare elementen van haar al bestaande trainersmodel. Ook worden er verschillende online vormen besproken van de zogenoemde tussenoefeningen en online werkvormen en hoe je deze als trainer kunt begeleiden. Ook geeft De Galan specifieke tips voor situaties die online meer aandacht vragen. Denk hierbij aan instructie geven en het begeleiden van subgroepjes.

De Galan sluit haar boek af met een voorbeeld van een draaiboek voor een online training en met antwoorden op vaak gestelde vragen omtrent online trainen. Bijvoorbeeld: hoe krijg ik echt contact met mijn deelnemers? Of, hoe kan ik echt diepgang creëren tijdens de training en welke technische mogelijkheden moet ik allemaal beheersen als trainer? Zowel het draaiboek als de vaak gestelde vragen zijn zeer waardevol. Zou het zijn, omdat online trainen nog steeds wel een beetje spannend voelt? Of, is het gewoon prettig om van een trainingsprofessional wat praktische tips te krijgen? Ik denk van beiden een beetje.

Doelgroep
Ben je als trainer al bekend met de methode van De Galan en op zoek naar hoe je online trainingen net zo succesvol kunnen zijn als je klassikale trainingen, dan is Online Trainen hét boek dat je moet lezen. De theorie van haar didactisch model zal bekend zijn, en je kunt dan wellicht wat sneller delen van het boek heen bladeren. Wat De Galan goed doet: Bij alle stappen in haar didactisch model beschrijft ze de online mogelijkheden, op een direct bruikbare manier.

Ben je nog een beginnend trainer en heb je nog niet veel ervaring met de methode van Karin de Galan, dan is Online Trainen ook zeker een aanrader. Mijn advies zou wel zijn om daarnaast ook een aantal eerdere boeken van De Galan te lezen, om meer feeling te krijgen met haar ontworpen trainingsmethode, de taal en de achterliggende ontwerpprincipes van haar methode.

Layout
Zoals alle boeken van De Galan is Online trainen een feest om te lezen. Duidelijke taal, prettig kleurgebruik, en een mooie opmaak en lay out die de leesbaarheid en het leesplezier vergroten. De tekst wordt afgewisseld met foto's, illustraties en kaders, wat de bruikbaarheid van het boek ten goede komt. Niks dan lof voor Online Leren. Na het gelezen te hebben ben ik direct aan de slag gegaan met de tips om onze al bestaande trainingen (nog meer) online-proof te maken en onze De Galan-methode op het werk nog verder te vorm te geven.

Over Amber Zwartbol

Amber Zwartbol is onderwijskundige (bij een overheidsinstantie).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden