Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

VOORUIT - De toekomst van mobiliteit - 'Een heerlijk boekje'

VOORUIT - de toekomst van mobiliteit is een heerlijk boekje. Het is gevuld met 71 verzamelde en bewerkte columns van de heren Carlo van de Weijer en Maarten Steinbuch. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen, hoewel dat met verzamelde columns niet echt nodig is.

Peter van der Wel | 4 januari 2021 | 2-3 minuten leestijd

Carlo van de Weijer en Maarten Steinbuch schrijven sinds 2018 wekelijks een column over mobiliteit in het Financieele Dagblad. Beide heren beschikken over een brede kennis en ervaring op dit gebied, en dat is te merken in hun columns. Bijna elke column is een pareltje op zich. Heel nuchter prikken de auteurs vele mythen door en helpen vele misverstanden uit de wereld. Natuurlijk over de komst van de elektronische auto, die echt nog sneller zal doorbreken dat veel beleidsmakers nu nog denken. En over de komst van de zelfrijdende auto, de auto-auto. Maar ook over de toekomst van treinen, van vliegen, van de weginrichting, van drones, van de file problematiek, de verkeersveiligheid  (veel nuttiger voor het oplossen van de fileproblematiek, dan het aanleggen van nog meer stroken asfalt) . Over het (on)nut van grote magazijnen voor online verkoop. Over de voordelen van een snellere vervanging van het huidige wagenpark. Over de gevolgen van de steeds verder dalende batterijkosten. Over de komst van elektrisch vliegen, over de productie van circulaire synthetische brandstof (als middel om de toekomstige overschotten aan elektriciteit op te vangen). Over het belang van de (elektrische) fiets. Over multimodale vervoerssystemen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De columns rusten steeds op drie pijlers. Allereerst de voorspelbare technische ontwikkeling, bijvoorbeeld naar steeds goedkopere batterijen en naar grote overschotten aan zeer goedkope elektriciteit. Daar staan dan de vrijwel onveranderlijke biologisch verankerde basisbehoeften van de mens tegenover. We blijven immers mensen. Dit vormt de tweede pijler. En daar tussenin zitten dan de zich traag daaraan aanpassende vervoersystemen. Redenerend vanuit deze 3 elementen, nemen de auteurs je in iedere column mee (‘reken even mee'), naar de waarschijnlijke toekomst van mobiliteit, die er vaak anders uitziet dan je geneigd was te denken.

Een boek met verzamelde columns leest lekker weg. Iedere column is in feite een klein verhaaltje met een boodschap en een kop en een staart. Natuurlijk heeft dat ook nadelen. Er is bijvoorbeeld regelmatig sprake van overlap. Verschillende onderwerpen komen meerdere malen terug. Er is ook daardoor nauwelijks structuur in het boek. Het lijkt wel een beetje willekeurig heen en weer springen van onderwerp naar onderwerp. En aan het eind lijken de heren wel een beetje uitgepraat. Alles lijkt wel zo'n beetje gezegd en beschreven.

Maar Vooruit - de toekomst van mobiliteit is een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van het vervoer in Nederland en ver daarbuiten.

Peter van der Wel (www.vanderwel.net) houdt zich al ruim 30 jaar professioneel met de toekomst bezig. Hij is auteur van verschillende boeken op het gebied van futurologie en toekomstverkennen en mede-oprichter en voormalig vice-president van de Dutch Future Society.

Over Peter van der Wel

Peter van der Wel houdt zich al ruim 30 jaar professioneel met de toekomst bezig. Hij is auteur van verschillende boeken op het gebied van futurologie en toekomstverkennen en mede-oprichter en voormalig vice-president van de Dutch Future Society.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Carlo van de Weijer, Maarten Steinbuch
VOORUIT

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden