Hoewel in leiderschapsprogramma's tegenwoordig veel wordt gesproken over faciliterend en coachend leiderschap, zijn de verantwoordelijkheden en het besluitvormingsproces in organisaties vaak nog top-down ingericht. Het is in deze top-down context heel lastig om de verantwoordelijkheid voor het behalen van resultaten bij medewerkers te leggen.
Vicieuze cirkel
Daarbij zorgt het ongelooflijke verantwoordelijkheidsgevoel van veel leidinggevenden voor een vicieuze cirkel. Als iets niet lekker loopt, komt de superheld in leidinggevenden naar boven: ze gaan net zolang door totdat het ze lukt om medewerkers in beweging te krijgen. Maar hierdoor worden medewerkers juist géén superkrachten: die ruimte is namelijk al opgevuld door de leidinggevende. En waar de ruimte om eigenaarschap te nemen ontbreekt, lopen de resultaten terug en gaan leidinggevenden nog harder hun best doen om de resultaten toch te behalen.
Doorbreek deze vicieuze cirkel! Durf het aan om zelf minder te doen en meer over te laten aan medewerkers: dan worden ze superkrachten!
Door eigenaarschap bij medewerkers te creëren ontstaat er niet alleen meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij hen, maar ook meer tijd en rust voor leidinggevenden. En bovenal: betere resultaten voor de organisatie.
In Superkrachten leer je:
- Hoe je jouw energie anders inzet, waardoor meer ruimte ontstaat voor medewerkers
- Hoe je de organisatie zo inricht dat medewerkers eigenaarschap nemen en daarmee superkrachten worden en de resultaten van je organisatie verbeteren
- Hoe je de bestaande overlegstructuur omkeert, waardoor een bottom-up informatiestroom ontstaat en de input van medewerkers gegarandeerd wordt.
Sprookje
Komt ‘eigenaarschap bij medewerkers' over als een sprookje waarin je voor jouw organisatie niet gelooft? Uit ervaring weet ik dat zelfs medewerkers die al jaren zeggen ‘zo gaat dat hier nu eenmaal' in beweging kunnen komen. Zowel in grote als in kleine organisaties. Maar dat begint wel bij jou: heb jij de moed om in de spiegel te kijken? Durf je ander gedrag uit te proberen, waardoor medewerkers zich ook anders gaan gedragen? Ga je voor een echte gedragsverandering en niet voor een snelle, kortetermijnoplossing?
Dan gaat het jou lukken om met dit boek je organisatie te laten werken!
Templates
Ik gebruik in Superkrachten geen ingewikkelde managementtaal maar wel veel illustraties. Hierdoor is het een lekker leesbaar boek geworden, dat vol staat met praktische voorbeelden en opdrachten. In de bijlage vind je templates die jij en de superkrachten uit je organisatie kunnen gebruiken. Daardoor weet je na het lezen van dit boek niet alleen dát je eigenaarschap bij medewerkers kunt creëren, je weet ook hóe je dat doet. Met dit boek kun je echt zelf aan de slag om eigenaarschap bij medewerkers te creëren en de resultaten te verbeteren. Eigenaarschap bij medewerkers begint immers bij jezelf.
Over Martine Veeger
Martine Veeger is (online) coach en trainer. Ze ontwikkelde het Eigenarenmodel, waarmee medewerkers letterlijk eigenaarschap nemen voor operationele doelen. Ze is de auteur van Superkrachten.