Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Falen is ok, als we er maar van leren

Het is het begin van het nieuwe jaar. Voornemens te over. Stappen zetten, kilo’s eraf, alcohol minderen en misschien nog wel grotere doelen. De statistiek zal leren dat de meesten van ons binnen twee weken de doelen al weer losgelaten hebben.

Bertrand Weegenaar | 6 januari 2021 | 2-3 minuten leestijd

We falen, collectief. En volgende jaar doen we het weer. We leren dus weinig. En dat is o zo jammer schrijft Elizabeth Day in haar kleine maar leerzame boekje Failosophy. Het boekje is geboren uit de vele interviews die ze hield voor haar podcast How to fail with Elizabeth Day. En die ontstond weer na haar boek How to fail.

Want Elizabeth heeft veel gefaald, in de liefde, in haar werk en ze is kinderloos, wat ze jaren lang ook weer als een faalverhaal met zich meedroeg. Want het is vaak niet het falen zelf waar mensen de meeste mensen bang voor zijn, maar de angst om te falen. En dat verlamd ons dusdanig dat veel mensen alleen blijven, geen nieuwe initiatieven durven te nemen enzovoort. En dat is de belangrijkste les in die faalhandboek: bekijk falen als iets positiefs. Als een kans.

Uit al die tientallen interviews met ‘faaldeskundigen’ heeft Day zeven faalprincipes afgeleid. De meeste van die geïnterviewden zijn bekende Engelse auteurs, artiesten of andere beroemdheden. En hoe succesvol ze voor de buitenwereld ook zijn, ergens schuilt een faalverhaal. Vaak doordrenkt met angst, schuldgevoel, ongelukkig voelen en wat daar allemaal bij kan komen kijken. Eckhard Tolle (auteur van onder andere De kracht van het nu) laat zich ontvallen ‘the primary cause of unhappiness is never the situation but your thoughts about it’. Oftewel: ongeluk voelen en het hebben van een faalgevoel (wat kan leiden tot het ontwikkelen van faalangst) is voornamelijk mentaal. Het hebben van hoge verwachtingen, en falen ligt om de hoek.

De remedie van Day: wees eerlijk over je eigen kwetsbaarheid. Zodra ze zich via de podcast als interviewer openstelde, zag ze haar gesprekspartners ontdooien en hun eigen faalmomenten en -angsten beschrijven. Allemaal herkenbare leerzame momenten. Zie het toegeven van falen als een kracht, en niet een zwakte. En als een kans om te leren en te delen. Even terug naar die mentale kant van falen. Auteur Malcolm Gladwell liet noteren dat ‘things that might otherwise be perceived as failures, I very often choose to perceive as something else: as interesting, or useful’. Een kwestie van mindset dus. Falen als kans.

Inmiddels is Elizabeth weer gelukkig in de liefde, succesvol met haar boeken, podcast en How to fail-theatertour. Een kind is er (nog) niet gekomen.  De podcast How to fail with Elizabeth Day is te beluisteren via de meeste streamingdiensten zoals Apple iTunes en Spotify. Bekijk ook elizabethdayonline.co.uk.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden